Szakképzés 4.0

A 2020-as év. Tudtuk, már csak számmisztikai előrejelzésekből is, hogy különleges lesz, de meg sem álmodtuk volna, hogy ennyire. Túl a mindent alapjaiban felforgató világjárványon, egy újabb hatalmas változással kell számolni az oktatásügyben szeptember 1-től.

Szakképzés 4.0.

Biztos ezerszer szembejött már veled a Neten, de még mindig nem olvastad végig, vagy ha végig is olvastad, még mindig nem érted. Na, most figyelj, elmagyarázom!

Először is a névhasználat. Amit eddig szakközépiskolának hívtunk szakképző iskolának fogunk nevezni, és az eddigi szakgimnázium kifejezésből lesz a technikum szeptember 1-től.

A szakképző iskolában 3 évig, a technikumban 5 évig tanulhattok. Amikor végeztek a szakképző iskolában szakmai bizonyítványt, a technikumban meg érettségit és technikusi oklevelet kaptok.

Amikor elkezded a sulit, még nem kell tudnod pontosan, hogy mi leszel, amikor végzel, hiszen először csak ágazatot kell választanod. Ez azt jelenti, ha pl. szakács szeretnél lenni, akkor turizmus-vendéglátás ágazatot válassz, ahol az első évben tanulhatsz az ágazathoz tartozó szakmákat: egy kis pincér, egy kis szakács, egy kis cukrász és turisztikai alapismereteket, majd az ágazati alapozó vizsga után (9. osztály végén) eldönthetted, hogy milyen irányban fogsz tovább haladni. Ugyanez a helyzet a technikumok kapcsán, csak ott az ágazati alapozó vizsga 10. évfolyam után van.

És hát igen, a pénz. Nyilván nem a pénz miatt tanulsz, de ha már fizetik az sem baj! Ha a szakképző iskolát választod, akkor attól függően, hogy milyen az átlagod, akár havi 16100ft-ot! is kaphatsz az első évben, ha a technikumban akkor meg 8050ft-ot is az első két évben. És ezt csak a tanulásért! Amikor elkezded a gyakorlatot, akkor munkaszerződést köt veled a cég, amiért külön fognak fizetni, átlagosan a minimálbér 25-60%-át.(az idén a minimálbér bruttó  161.000 ft).Ha esetleg nem találnál gyakorlati helyet a városban, akkor se csüggedj, mert akkor bent maradhatsz a suli tanműhelyében és akkor is kapsz fizetséget 8000 és 56.000 ft között.

 

Szent Bazil Középiskola Szakképzés 4.0 Debreceni tagintézmény Hírek Kisvárdai Tagintézmény Nyíregyházi Tagintézmény Szolnoki Tagintézmény

Tags: , ,
Menü