Az informatika és a történelem

folder_openHírek

Elgondolkodtató címválasztásunk nem véletlenszerű. Megnyugtatok mindenkit, nem a számítógépek történetével fogom önöket megismertetni. A cím most mást takar. A történelmet többféleképpen lehet megélni. Lehet „úszni az árral”, hagyni hogy megtörténjen velünk aminek meg kell történnie. Lehet megpróbálni beleszólni sorsunk irányításába többé-kevésbé. Lehet végül történelmet írni, ez belátható hogy a legnehezebb.

Ezt a lehetetlennek tűnő feladatot tűzte ki maga elé néhány lelkes fiatal mikor a Nyíregyházi Telegdi Kata szakiskola és Szakközépiskola informatikai hálózatirendszer-telepító szakmában elsőként járták végig a kétéves képzés rögös útját. Azt mondom történelmet írtak, mivel úttörőként egy járatlan utat az utánuk következő nemzedék számára járhatóvá tettek.

Történelmet írtak, mikor egy teljesen új szakma első képviselőiként hónapról hónapra, évről évre újabb és újabb ismeretekkel gazdagították tudásuk tárházát és eljött a nap mikor mindenki megmutathatta mit is tanult az elmúlt évek során.
A megmérettetés első lépcsőfoka az írásbeli vizsga. Mivel egy teljesen új képzésről van szó, ezért a vizsga abszolút meglepetést tartogatott számukra. A kérdések nagy száma (50) és a rendelkezésre álló rövid idő (60 perc) igazi kihívást jelentett számukra. Természetesen eszükbe sem jutott számukra a meghátrálás. Maximális koncentrációval, minden tudásukat latba vetve a tanulók maroknyi, de annál lelkesebb csapata sikerrel vette az első akadályt.

A kihívások sorozata még ezzel nem ért véget, hátra volt még a gyakorlati vizsga. Az informatikai hálózatok megvalósítása még műhely körülmények között sem egyszerű feladat. A Cisco csúcstechnológiás hálózati hardvereivel ez a nehéz feladat nem válik könnyebbé. Specilis beállítási lehetőségeinek maximális kihasználását csak komoly felkészültségű informatikai szakemberek tudják kihasználni. Tanulóink mindent meg is tettek annak érdekében, hogy ilyen szakemberekké váljanak. Az eredményes írásbeli vizsga után a gyakorlati vizsga minősítése egyértelműen sikeres. Olyannyira sikeres, hogy a vizsgaelnök értékelő szavait hallgatva mind a tanárok, mind a diákok melle dagadt a büszkeségtől. Nem volt hiábavaló két erőfeszítésekkel teli év. Sokat nőttek önmaguk és mások szemében is.

Egy ilyen vizsga után valóban úgy érezhették: történelmet írtak. Ezt az érzést senki és semmi nem veheti le tőlük. Ezzel az érzéssel gazdagabban , immár bizakodva néznek a jövő felé, azzal a tudattal, hogy hasznos tagjai lesznek társadalmunknak.
Tudják, hogy itt még nem ért véget a tanulás ezért diákjaink fele a továbbtanulás mellett döntött, és ki tudja, egyszer majd ők is továbbadják amit tudnak és talán egy újabb sikeres vizsga után egy hasonló cikkben papírra vetik gondolataikat sikeres tanítványaikról.

Obuczki Béla

 

Tags: ,
Menü