Világ hálózatépítői egyesüljetek!

folder_openHírek

Szent Bazil Középiskola Világ hálózatépítői egyesüljetek! HírekFelhívással fordulok minden leendő hálózatépítőhöz. A lényeg a következő: építsünk hálózatot! De nem mindegy, milyet és hogyan. Ne gondoljunk semmilyen piramis/pilóta játékra, sem a network21 hálózatépítői manager tanfolyamaira! Amiről most szó van az maga a jövő. Abban bizonyára egyetérthetünk, hogy a számítástechnikáé a jövő. Ma már közismerten nem egyedülálló számítógépekről, hanem számítógépek hálózatáról beszélünk, ez az amit használunk, használnak. Vajon hányan gondoltak arra, hogy mi van e mögött a mindennaposnak számító technológia használhatósága mögött. Komoly szakembergárda napi munkája van a megbízhatóan és stabilan működő hálózatok-ezek közül is a legismertebb a világméretű információs szupersztráda, -az Internet háta mögött is.

A nyíregyházi Telegdi Kata Szakiskola informatikai hálózatirendszer-telepítő tanulók végző csoportja sem kisebb feladatra készül, minthogy az év végi szakmai vizsga után ezeket a csapatokat erősítsék. Azokat a csapatokat, melyekről nagyon keveset tudunk, hiszen mindig a háttérben maradnak, persze csak addig, amíg nincs baj. Az átlag felhasználó nem is találkozik velük, csak élvezi a munkájuk eredményességét. Iskolánkban maroknyi csapat készül a megmérettetésre. A megmérettetésre, mely életükben az első lesz, de biztosan nem az utolsó. Nem lesz könnyű dolguk, de meghátrálni nincs okuk.

Felkészültek, de még nem tudják, mire számítsanak. Sejtésük van, hiszen két éve készülnek erre. Többen arra gondolnak: nem ennyien vizsgáztak volna. Kettővel csökkent a létszám! Sajnálatnak nincs helye! Sőt! Irigységgel vegyes büszkeséggel gondolnak két osztálytársukra, akik az országos Szakmai Tanulmányi Verseny szakmai döntőjén előkelő helyezést elérve, megszerezték a szakmunkás-bizonyítványt. Nem fognak együtt vizsgázni, de nem kell nélkülözniük a társaságukat, hiszen ott lesznek ők is a vizsgán, együtt izgulják végig osztálytársaikkal a két éves felkészülést lezáró szakmai vizsgát.
A tanulás-gyakorlás monoton óráit meg-megtörik izgalmas feladatokkal a tanulók. A kötelező tananyag elsajátítása mellett mindig akad idő – akár tanítás után is – egy „hétköznapi” helyzetgyakorlatra. Legutóbb olyan vezeték nélküli (WIFI) számítógép-hálózat kiépítését modellezték a tantermükben, melynek gyakorlati hasznát azóta néhányan már élvezhetik. Az élet által adott feladat megoldásának izgalmai után újult erővel vetették magukat az iskolai gyakorló feladatok megoldásába, s napról napra megerősítették hitüket abban, hogy felkészültek az Élet kihívásaira, s magabiztosan várják az elsőt:a májusi írásbeli vizsgát, majd az azt követő gyakorlati vizsgát.

A gyakorlati vizsga végén átvehetik a jól megérdemelt munkájuk gyümölcsét, szakképesítésüket igazoló okmányokat, és szembenézhetnek az újabb kihívásokkal. Vannak azonban néhányan, akik nem érik be ennyi vizsgával. Rájuk, mint az iskolánkban működő Cisco Hálózati Akadémia növendékeire, vár még néhány vizsga, melyek után újabb szakképzetséget igazoló okmánnyal lesznek gazdagabbak, melyek újabb fegyverként működhet kezükben, miközben a munkaerőpiacon ádáz harcukat vívják leendő munkaadóikkal, és leendő kollégáikkal eldöntendő, hogy kinek hol a helye. Mert mint minden tanár, jelen sorok írója is hisz abban, hogy mindenkinek meg van a helye ebben a világban. Akik még nem találták meg: jöjjenek bátran, segítünk megtalálni!
Világ hálózatépítői egyesüljetek!
Obuczki Béla
szaktanár

Tags: ,
Menü