VALAHOL EURÓPÁBAN

folder_openHírek

Szent Bazil Középiskola VALAHOL EURÓPÁBAN Hírek

2008. április 1-jén fordított (bolondságok) napján a Telegdi Kata Szakiskola és Szakközépiskola nyíregyházi tantestülete úgy gondolta, hogy időponttól függetlenül ebben az elidegenedő világban időt fordít egy színházi darab megtekintésére. A VALAHOL EURÓPÁBAN című mű – klasszikus filmből lett klasszikus darab – mindig időszerű.
Sorsok, emberi viszonyok, életdrámák játszódnak le szemünk előtt.
A darab elbeszélése, és érdeklődésének felkeltése (magas kultúra iránt) a tanulókkal osztályfőnöki óra keretében segít megértetni a felnövekvő generációnak, hogy emberség –szeretet – tolerancia nélkül az egyén szabadsága addig tarthat, míg nem gátolja másik ember szabadságát.
A darab története: világégés után elhagyott gyerekek csapatai kóborolnak, ennivalót keresnek-fosztogatnak. Küzdenek a túlélésért, fennmaradásért, emberhez méltóbb életért, a felnőtté válás esélyéért. Európáról mesél a zene, a szöveg, és látvány erejével. Professzionálisan megkoreografált kétrészes darab mindkét része halállal végződik. Az elpusztított ártatlanok halálának átérzése juttatja őket ahhoz a felismeréshez, hogy az élet veszendő. A dráma ellenére nem pesszimistán végződik a darab, hanem hitet tesz amellett, hogy egykor eljön, eljöhet az az Európa, amelyben jó dolog gyereknek és felnőttnek lenni.
E gondolatok szellemében érdemes élni, a darabot megbeszélni, valamint tanítás útján a tanulókra hatni, hogy figyeljük meg a világot más szemmel is. Mai napig folyik a világban a mindennapi gyilkolás, családok széthullása, az emberi személyiség teljes feladása. De TE mint az új generáció tagja, ne a más kárából tanulj! Nézd meg a darabot és gondolkozz! A mindennapi tanulással (a múltból és jelenből) bölcsebbé tesz és ki egyre bölcsebb lesz nem folyamodik olyan cselekedetekhez, melyek az emberiség szégyenét okozzák.
A gyermek és felnőtt színészek nagyszerű játékát hatalmas tapsviharral köszönte meg a közönség.
Kozákné Németi Zsuzsanna szaktanár

Tags: ,
Menü