Túra az emberi testben. A Bodies-on jártunk

folder_openHírek

Szent Bazil Középiskola Túra az emberi testben. A Bodies on jártunk Hírek

„Az az igazi tanítás, ami megérinti az életet!” Nem mindennapi kiállítás részesei lehettek a nyíregyházi fodrász tanulók november 6-án a Bodies tárlaton. A kiállítás eredeti célja, hogy hiteles, tiszta képet kapjunk testünk felépítéséről; érdekes dolgokat tudjunk meg szervezetünkről, és egészségesebb életmódot éljünk. A kiállítás valódi emberi testek gyűjteménye: a 15 teljes test mellett 200 további elhunyttól vett egészséges és beteg szerv, testrész segítségével lehet tanulmányozni szervezetünk felépítését és működését. A bejáratnál az aggodalom és a kíváncsiság volt a tanulók arcán. Miután beléptünk, az elején kicsit félve, aztán fürkészve nézték testünk eddig még soha nem látott részeit. A preparátumok mellett magyarázatok voltak, melyek segítették a tájékozódást; hasznos és érdekes információval látva el a látogatókat. A látvány jobb megértését orvostanhallgatók segítik, akiket a helyszínen lehetett kérdezni.

Nagyon sok érdekesség, melyek közül néhány: az egészséges és a dohányzó ember tiszta, illetve kátránytól megfeketedett tüdeje, az emberi magzat fejlődése, emlőrák, a májbetegségek és egyéb betegségek okozta elváltozások, bőrünk szőnyegként kiterítve, felszeletelt ember keresztmetszete.

A tárlat végén megtudhattuk a tartósítási eljárás folyamatát is. Polimeres technológiával tartósították, aminek során először a bomlási folyamatot állítják meg speciális vegyszerekkel, majd a vizet lecsapolva acetont öntenek a helyére. Ezt követően egy vákuumkamrában szilikon keverékbe ágyazzák (ami átveszi az elpárolgó aceton helyét) és megkeményítik. Az ereket műanyaggal keményítik meg, és a korróziós eljárás után savval maratják le a nemkívánatos szöveteket. Lehetőség volt a kijárat előtt megtapintani egy agyféltekét és egy májat, melyet sokan kipróbáltak, de azért volt néhány tanuló, aki tartózkodott tőle.

A tanulók között vegyes érzelmet váltott ki a kiállítás:
„Nagyon érdekes volt, de egyben szomorú is; mikor belegondoltam, hogy ezek élő emberek voltak.”
„Elrettentőbbre számítottam.”
„A legkülönlegesebb az embrió fejlődését látni.”
„A hallottak alapján félelmetesebbre gondoltam.”

A Bodies után látogatást tettünk a Magyar Nemzeti Múzeumba, ahol betekinthettünk az Árpád házi királyok korának tárlatába, ahol mindenki néma csendben és szájtátva nézte a koronázási palástot, a páncélzatokat, a korhű ruhákat és az ékszereket. Élményekben és ismeretekben gazdag napot töltöttünk Budapesten, ahol a napsütötte őszi időben a nagy séták után jó volt megpihenni hazafelé.

Kántorné Kerülő Andrea, Jeney Zoltán, Lénárt Judit

Szent Bazil Középiskola Túra az emberi testben. A Bodies on jártunk Hírek

Tags: ,
Menü