Ballagási ünnepség 2010. Kisvárda

folder_openHírek

„Eddig csak álmodtunk, terveztünk még,
Most valóra válhat minden, ami szép.
Az élet, a munka tárt karokkal vár,
S hogy szép lesz-e, csak rajtunk áll.”

(Szabó Pál)

A Telegdi Kata Szakiskola és Szakközépiskola ballagási ünnepségén sok szeretettel köszöntöm rendezvényünk minden kedves vendégét, a szülőket, édesanyákat, édesapákat, iskolánk fenntartóit, tanárait, iskolánk tanulóit és végül, de nem utolsósorban ballagó fodrász, kozmetikus, számítógépszerelő-karbantartó és vámügyintéző diákjainkat!

Számotokra eddig ez az iskola volt a kicsiny és a nagyobb emberi közösségek találkozásának, szellemi-lelki-erkölcsi kölcsönhatásának legfontosabb, leginkább titeket alakító intézményi formája. Az iskolán keresztül indul a gyermek a nagyobb világ felé.

Az emberiség és a szakmáitok legfontosabb ismereteit tantárgyakban kínáltuk fel nektek, hogy kedvetekre válogathassatok. A jó sherpa, a hegyivezető módjára-, aki legjobban ismeri bár az utat, de maga is újra meg újra végigjárja-, mi is veletek voltunk ezeken a tanulási utakon. Számunkra az egyik legtalányosabb kérdés mindig, hogy egymásra talál-e a diák és a tanár gondolkodása, személyisége? Tudják-e egymást inspirálni a tananyag közvetítésével, vagy éppen kioltják egymás pozitív energiáit? Németh László szavaival vallom: „Egy sikerült tanóra a legcsodálatosabb dolog a számomra. Ott ülünk egy üvegharang alatt, ami elszigetel minket a világtól és az emberi tudás egy kis részletét behúzva oda, azt mintegy vegyi laboratóriumban elégetjük, analizáljuk, s közben megtudunk valamit nemzetünk sorsáról, az egész mindenség szerkezetéről is.” Később így folytatja a tanárra vonatkozóan: „Ez a legönzetlenebb pálya (a tanári) a világon: mert azt, hogy egy tanár mit csinál, hány mikronnyival emelte meg nemzete műveltségét, ellenőrizni nem lehet.”

Szent Bazil Középiskola Ballagási ünnepség 2010. Kisvárda Hírek

Boldogok leszünk, ha magatokkal viszitek a tanulás és tudás tiszteletét és méltóságát, s képesek lesztek megérteni az iskola üzenetét.

Ha távozóban egy más bolygón megkérdenék, mi volt a földi élet legnagyobb öröme: a tanulást mondanám. Nem azt, amelynek a végén egy vizsga áll, hanem amit az ember kíváncsiságból, kirándulásként tett egy új nyelvbe, az azon át megközelíthető világba, egy új tudományágba, munkakörbe. S ha utána azt kérdenék: mi az, amiért a földet a történtek után is sajnáltam itt hagyni: azt mondanám, hogy olyan korból és olyan országból jöttem, amelyben a tanulás alkalma s a hozzávaló kedv együtt és rendkívüli mértékben megnőtt. „

Nemcsak a tanítási órák és a gyakorlat ismeretei formáltak titeket. Az iskola ennél távlatosabban készít föl. Átadja a szaktudományok életkorra szabott tárházát, azonban rejtettebb tudás, összetettebb képesség kialakításának színhelye is ez: ez nem azonos egy sikeres feladatmegoldással, egy jó dolgozattal vagy tanulmányi versenyhelyezéssel. Ez ennél több.

A bennünket körülvevő világ sokszor nagyhangú erőszakossággal, megtévesztő talmi értékekkel ostromolja tudatunkat, hirdeti az értékek összeomlását, vagy választásunk lehetetlenségét sulykolják.
Szent Bazil Középiskola Ballagási ünnepség 2010. Kisvárda Hírek
Kedves Szülők! Hozzátartozók, Barátok!

Köszönjük, hogy kísérték fiaikat, lányaikat, fiainkat, lányainkat, az ifjakat, eddigi útjukon. Úgy érzem, hogy azért, amilyenek lettek ezek a fiatalok, s amilyen lesz az életük, abban közös a felelősségünk. S az ebből fakadó feladat nemcsak teher, hanem életcél. Véges földi létünknek aligha lehet magasztosabb célja, minthogy gyermekeinket, ez ifjakat, jó irányba fordítsuk. Értük aggódó, még őket szorosan tartó karjaink érzik közelségüket, azonban hamarosan távolabbról kell figyelnünk önállósodási törekvéseiket. Az ifjúságnak joga, hogy újrafogalmazza önmagát! Figyelő szemeink az eddigi szeretettel követik őket, de meg kell várnunk, hogy kérően nyújtsák felénk kezüket, s akkor nem lankadó erővel sietünk segítségükre lenni. El kell engedni gyermekeinket, hogy majd visszatérhessenek hozzánk.

Kedves Tanártársaim!

Elhagynak bennünket a tanítványi arcok, szemek, mozdulatok, melyek olykor múlékony bosszúságot, olykor haragot, de legtöbbször igaz örömöt, az önbecsülés, önigazolás tudatát, hitét hívták elő az érzékenységre hajlamos, de hivatásunk létfontosságában makacsul hívő tanítói lelkünkből. A szívünkhöz nőtt fiatalokat útra bocsátva, nem tehetünk mást, mint űzzük tovább hivatásunkat.

Szent Bazil Középiskola Ballagási ünnepség 2010. Kisvárda Hírek
Kedves Búcsúzó Diákok!

Az ifjúkor csúcsaira léptek. Magatokon viselitek az ifjúság hármas nagy ajándékát: az értelmet, a szépséget és a mosolyt. S ezekre most nagy szükség van. Azonban gyanútlanul léptek át a felnőttek világába. Nem gyanakvásra akarunk ösztönözni benneteket, de tudnotok kell azt is, hogy abban a most oly vágyott világban érhetnek hátramaradások, hátratétettetések, bántások, töredék-igazságokból szőtt rosszindulatú elmarasztalások, s még számos nehézség várhat rátok. De ezek sem hiábavalóságok

A tanári szemek sokat látnak, messzire tekintenek. Mint jó tükörben, bennetek vannak gyengeségeink, hibáink, mulasztásaink, vétkeink. De mi hisszük és tudjuk a ti nagyra hivatottságotokat is. És mi látjuk közöttetek azokat is, akik jóságban, erkölcsben, lelki nemességben, hitben majd megelőznek bennünket.

Hivatásod legyen: élni másokért, S mások boldogságában Keresni a magadét”

Szent Bazil Középiskola Ballagási ünnepség 2010. Kisvárda Hírek
Kedves Vendégeink!
Most pedig engedjék meg, hogy Intézményünk eredményeivel büszkélkedhessünk.

A fodrász képzés iskolánk meghatározó profiljába tartozik. Diákjaink versenyeken elért eredményeiről készült fotókat megtekinthetik a WEB lapunkon. A Telegdi Kata Középiskola hírnevének öregbítésében nagy szerepük van, mert az iskolákban road show alkalmával népszerűsítették a szakmát. Számos általános iskolát, és gimnáziumot kerestek fel, és bemutatókat szerveztek a tanulók, tanárok nagy örömére.

A Szabolcs Kupán és a Miskolc Kézműves kupán eredményesen szerepeltünk, melyről az elhozott kupák tanúskodnak.

Jefcsák Ádám Női frizuraszárítás kategóriában 3. helyezést ért el. Érmet kapott és a versenybizottság különdíjban is részesítette. Felkészítője Polyákné Márta Edina mesterfodrász, fodrász szakoktató.

A Miskolc Kupán Berecz Gabriella 13. évfolyamos fodrász tanuló III. helyezést ért el, felkészítette Bíró Ágnes mesterfodrász, fodrász szakoktató.

A fodrász osztály felkészítésében nagy szerepe van osztályfőnöküknek Baloghné Lipták Bernadettnek, Kovács Adrienn, Újvári Ella, Baloghné Tóth Mónika tanároknak.

A kozmetikus képzés 2002 óta folyik Iskolánkban nappali és esti tagozaton. Siker szakmáink közé tartozik, mert a szakma kiváló tanulója versenyen évek óta eredményesen szerepelünk. Ebben a tanévben Nagy Mónika Nappali smink kategóriában 1. helyezett, így megnyerte a Szabolcs Kupát!
Némethi Tünde Alkalmi smink kategóriában 3-ik helyezést ért el. Szabolcs Kupa a jutalma!

Miskolcon a Nemzetközi Fodrász- Kozmetikus és Műkörömépítő Bajnokság és Kézműves Kupán Nagy Mónika 13. évfolyamos kozmetikus tanuló II. helyezett lett nappali smink kategóriában, elhozta a Kupát.
Felkészítőjük Kovács Istvánné, mesterkozmetikus, kozmetikus szakoktató.

Szent Bazil Középiskola Ballagási ünnepség 2010. Kisvárda Hírek

Tanulóink megyei és országos versenyeken előkelő helyezéseket érnek el. A szakma elsajátítására való jelentkezés feltétele az érettségi vizsga. 2 évig tartó elméleti és gyakorlati képzés után OKJ szakmai vizsgát tesznek

A kozmetikusok sikereihez nagyban hozzájárul osztályfőnökük, Balázs Erika, aki évek óta vezeti ezt a képzést Tóth Lívia, Kovács Adrienn, Kaczur György tanárok

A szakmai versenyeken túl iskolánk tanulói a városi rendezvényeken is eredményesen szerepelnek.
Mozdulj Várda címmel futóversenyen vettünk részt.

Lizák András, Dudics Tibor, Kecsmár Béla és Vedres László indultak a számítógép-szerelő és karbantartó osztályokból. Mi először vettünk részt ezen az eseményen, Kecsmár Béla 12 évfolyamos végzős tanulónk harmadik helyezést ért el, melyért egy kupát kapott

Szent Bazil Középiskola Ballagási ünnepség 2010. Kisvárda Hírek

Részt vettünk a Szakmasztár fesztiválon, Budapesten, a Szabolcs Szatmár Bereg megyei Kereskedelmi és Iparkamara anyagi támogatásával. Iskolánkat a 11, 12 évfolyamos számítógép-szerelő és karbantartó osztályok képviselték, akik fergetes műsorszámukkal lenyűgözték a mintegy 4000 fős közönséget. A bemutatkozásunk olyan jól sikerült, hogy jövőre is visszavárnak bennünket.Felkészítő tanárok Dudásné Bereczki Viktória, Tóth László osztályfőnökök

Az informatikaoktatás iskolánkban nagy múltra tekint vissza, amit számos Országos Szakmai Tantárgyi Verseny előkelő helyezése bizonyít, versenyző tanulóink, már a versenyen kivívták a szakmai vizsga alóli felmentést. E szakmában, először végeznek tanulók iskolánkban. A számítógép-szerelő és karbantartó osztályok az iskolai életből kiveszik a részüket, de a tanulmányaikat sem hanyagolják el. A végzősök közül 5 tanuló kap kitűnő bizonyítványt, amiben nagy szerepe van Dudásné Bereczki Viktóriának, osztályfőnöküknek, szaktanárnak, aki osztályát összetartja és motiválja őket a tanulásra, szakmai tudása biztosítja sikereiket.

Tóth László tanár Úr, aki, iskolánk rendszergazdájaként, osztályfőnökként és tanító szaktanárként biztosítja a zavartalan működést és nagy szakmai tudásával, felkészíti tanulóit, hogy az életben sikeresek és magas szaktudású szakemberek legyenek, így biztosan megtalálják helyüket a munkaerő piacon.

Szent Bazil Középiskola Ballagási ünnepség 2010. Kisvárda Hírek

A Vámügyintéző képzés hosszú évek óta folyik iskolánkban. Sikerünket bizonyítja, hogy az itt tanító, a szakmában dolgozó tanárok később kollégaként találkoznak kiváló tanulmányi eredményt elért tanulóinkkal. Elhelyezkedhetnek vámügyintézőként, szállítmányozó cégeknél, vállalkozásoknál irodavezetőként. Felkészítő tanáruk Kovács Adrienn osztályfőnök, szaktanár évek óta sikeresen vezeti és készíti fel osztályát a szakmai vizsgára, amit az is bizonyít, hogy az egyik legnehezebb képzésben hét kitűnő tanuló van. Szabolcsi Tamás, Tamási Áron, akik iskolánk fennállása óta tanítanak, ugyancsak hozzájárult a képzés sikeréhez, valamint Kaszás Krisztán, Szekeres Mercédesz tanároknak is köszönet jár.

Az előbbi felsorolás is bizonyítja, hogy iskolánk minden tanulója és tanára kiveszi a részét abban, hogy öregbítse intézményünk hírnevét.

Továbbá, köszönetet mondunk tanulóink szüleinek, hogy ebben támogatnak bennünket. Nélkülük ez nem sikerült volna!

Kiemelkedő tanulmányi eredményéért, példamutató magatartásáért könyvjutalomban részesül:
kozmetikus tanuló: Moravecz Noémi, Németi Tünde Beáta, Szabó Boglárka. Számítógép-szerelő, karbantartó: Banga István, Demeter Béla, Dudics Tibor, Kusdra Ádám, Majnik Lilla. Fodrász tanuló: Katkó Enikő. Vámügyintéző: Badar Andrea, Buzsik Beáta, Hegedűs Éva, Mátyás Gábor, Nagy Enikő, Péter Ágnes, Szabó Bernadet
Oklevélben részesül:

  • A Szabolcs Kupán elért I., a Miskolc kupán II. helyezésért, a közösség érdekében végzett munkájáért: Nagy Mónika – kozmetikus
  • A Szabolcs Kupán elért III. helyezésért, a közösség érdekében végzett munkájáért: Jevcsák Ádám fodrász
  • A Miskolc kupán elért III. helyezésért, a közösség érdekében végzett munkájáért: Berecz Gabriella fodrász
  • A Miskolc kupán elért III. helyezésért, a közösség érdekében végzett munkájáért: Németi Tünde Beáta kozmetikus
  • Szakmai gyakorlaton elért kiemelkedő munkájáért, a közösség érdekében végzett munkájáért: Kiss Erika fodrász
  • Budapesten a Szakma Sztár Fesztiválon iskolánk bemutatásáért, hírnevünk öregbítéséért, a közösség érdekében végzett munkájáért a következő számítógép-szerelő karbantartó képzés tanulói: Banga István, Demeter Béla, Dudics Tibor, Kecsmár Béla, Kusdra Ádám,Magyar Dávid, Tölgyes Tamás, Vegera Gergő, Annus Adorján,Berecz Károly Dávid, Csáki Tibor, Kovács Attila, Oláh Károly, Ortutai József, Petróczi István, Rabb László, Tóth Zoltán, Vedres László
  • A közösség érdekében végzett munkájáért: Katkó Enikő-fodrász, Dócs László-számítógép-szerelő,Frindik György-számítógép-szerelő

Köszönjük, hogy ballagási ünnepségünket, iskolánkat, tanárainkat, diákjainkat jelenlétükkel megtisztelték.
 
Szent Bazil Középiskola Ballagási ünnepség 2010. Kisvárda Hírek

Tags: , ,
Menü