A Fehérbot Alapítványnál jártuk

folder_openHírek

A debreceni szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi ügyintéző tanulókkal októberben a Fehérbot Alapítvány úgynevezett érzékenyítő programjában vettünk részt.

Szent Bazil Középiskola A Fehérbot Alapítványnál jártuk Hírek

A program célja, hogy minél több egészséges ember megismerhesse azokat a mindennapi feladatok okozta nehézségeket, amellyel egy vak embernek együtt kell élnie. Ezáltal még inkább átérezhetik helyzetüket, s a társadalmi szerepvállalás fontosságát.

Szent Bazil Középiskola A Fehérbot Alapítványnál jártuk Hírek

Az érzékenyítés első lépésében megtekintettük a Pillangó cirkusz című 20 perces rövidfilmet, majd különböző feladatokat kellett lefedett szemmel végrehajtanunk. Így például szemkötővel próbáltunk szalámis kenyeret készíteni, késsel, villával enni, zoknit párosítani. Emellett szimulációs szemüvegek révén megtapasztalhattuk a különféle szembetegségek (cukorbetegség okozta ideghártya-elváltozások, zöld hályog stb.) funkcionális következményeit. Kipróbálhattuk a fehérbotot és a Braille-író gépet is. Egy jeltolmács pedig még néhány jelre is megtanított bennünket.
Nagyon érdekes és tanulságos program részesei lehettünk, melyről a feledhetetlen élmények mellett nagyon sok hasznos információval térhettünk haza.

Szent Bazil Középiskola A Fehérbot Alapítványnál jártuk Hírek

A Fehér Bot Alapítványt 1996-ban a vakok és gyengén látók rehabilitációja iránt erősen elkötelezett öt magánszemély hozta létre. Az alapítók eredetileg az Észak-Hajdúságban, Hajdúböszörményben, Hajdúdorogon és Hajdúnánáson élő kb. 400 vak és 200 gyengén látó rehabilitációjának és művelődésének támogatását, társadalmi integrációjának elősegítését tűzték ki célul. Az elmúlt tíz év során céljaik, feladataik és tevékenységi körük mind a földrajzi területet, mind a célcsoportot illetően jelentős mértékben kiszélesedett.

Írta: Huriné Kurucz Krisztina, szaktanár

Tags: , ,
Menü