A börtön ablakába…

folder_openHírek

A debreceni Tessedik Sámuel Szakképző Iskola és Gimnázium első- és másodéves szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi ügyintézőivel 2011. április 5-én, előre egyeztetett időpontban, látogatást tettünk a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben (HBM BVI), ahol napjainkban immáron a szabadságvesztés végrehajtásának több fokozata is működik.

Szent Bazil Középiskola A börtön ablakába… HírekA többszintű biztonsági rendszeren keresztüli beléptetés után szigorú kísérettel megtekinthettünk néhány helyiséget és megismerkedhettünk a fogvatartottak mindennapi rutinjával. A körleten végighaladva bemutatásra került egy étkezőnek nevezett helyiség, zuhanyzó, magánzárka, egy 21 (!) férőhelyes cella, valamint egy könyvtár is – utóbbi azért volt érdekes, mert funkcióját tekintve meglehetősen kihasználatlan területnek minősült. A több mint 100 éves épületben az optimálisnál jóval magasabb a fogvatartottak létszáma, ami beszédes tény mind a bűnözés mennyiségi növekedése és az ítélkezési gyakorlat, mind pedig a magyar „börtönviszonyok” tekintetében. Az intézménylátogatást követően külön engedéllyel fotózásra is lehetőségem nyílt. Szerencsémre olyan napszakban fogadtak, amikor „odabent” pezsgett az élet, s a fogvatartottak afféle zárt nagycsaládként „tűntek fel”. Kísérőm rendkívül segítőkész volt – különösképpen, hogy korábban még senki sem kívánt az intézet falai között fényképezkedni. Először az udvart és a belteret összekötő, szögesdróttal és rácsokkal elválasztott térben, majd fent, a körletben készült néhány kép – szem előtt tartva a biztonsági előírásokat (ne szerepeljen a fotón ajtózár, sem olyan pontok, ahol kamera van) és a fogvatartottak személyiségi jogait, továbbá fotók csak az intézmény fényképezőgépével készülhettek, melyeket utólagos ellenőrzést követően kaptam meg.

Ezúton is köszönöm osztályfőnökünknek, Huriné Kurucz Krisztina tanárnőnek, illetve a HBM BVI-nek, hogy intézménylátogatásaink során újabb, de mindenképp egyedi élményekkel gazdagodhattam!
Írta: Petrohai Nikolett tanuló
Szent Bazil Középiskola A börtön ablakába… Hírek

Tags: , ,
Menü