Ízelítő az idegenforgalmi szakmából

folder_openHírek

A nyíregyházi Tessedik Sámuel Szakképző Iskola és Gimnázium 9. évfolyamos szakképzésre előkészítős osztálya ízelítőt kapott az idegenforgalmi anyagrészből egy nyíregyházi körséta alkalmával 2011. november 24-én. Idegenvezetőnk Vass Tímea tanárnő volt, aki egyben az osztályfőnökünk és a szakirányú alapozó tanárunk is. Körsétánk alkalmával ellátogattunk a Benczúr téren emelkedő neoklasszicista stílust idéző monumentális épülethez, a Jósa András Múzeumhoz, mely nevét a híres tudósról és polihisztorról kapta, valamint a néhány lépésnyire a nyíregyházi születésű festőnek, Benczúr Gyulának mészkőből faragott szobrához. Mögötte egy csobogó talapzatán, a fák rejtekében Kisfaludy Stróbl Zsigmond híres Vénusz születése szobrát is megtekintettük.

Ezután átsétáltunk a szemközti Bessenyei térre, ahol az Alpár Ignác által tervezett, 1894-ben épült eklektikus stílusú Móricz Zsigmond Színházat és a parkban lévő műemlékeket néztük végig. Majd az Országzászló téren folytattuk utunkat, ahol „A magyar huszár” bronz lovas szobor kelttette fel a figyelmünket. Ezután következett a város főterének (Kossuth tér) legmeghatározóbb épülete a Benkó Károly tervezte Városháza. Az árkádos bejáratú, reneszánsz hangulatú épület 1872-ben épült. A tér közepén emelkedik Kossuth Lajos emlékműve, melyet Bethlen Gyula készített. A szobor hátsó oldalán egy törött ágyúcsövön egy Turul madár látható, s alattuk a dátum: 1848. Öreg gesztenyefák árnyékában áll az Örökváltság-emlékoszlop, bal oldalán a kétkedő, jobb oldalán a bizakodó, kemény parasztarcokkal.

A Hősök terén található impozáns épület, a Megyeháza szintén Alpár Ignác munkája. A Megyeháza előtti parkot Kisfaludy Stróbl Zsigmond által 1928-ban készített I. világháborús emlékmű uralja. Főalakja a sárkánnyal küzdő hős, a két mellékcsoport: indulás a harcba és a vég. A tér ellentétes oldalán Györfi Sándor szobrászművész 2006-ban átadott ’56-os emlékműve áll. Majd végezetül az Október 23. téren fejeződött be a körsétánk, ahol az álló női alakot mintázó krómacél körplasztika a Tilles Béla által alkotott Életfát és a szintén itt található kakast ábrázoló bronzivó kutat tekintettük meg.

A novemberi hideg ellenére, nagyon élveztük ezt a rendhagyó szakmai órát. Tanárnőnk, mint egy szervezett kirándulásnál vezette egyik helyszínről a másikra az osztályt. Így megismerhettük Nyíregyháza belvárosának nagyobb tereit, szobrait és emlékműveit.

A cikket készítette: Léber Adrienn és Léber Tamás (9. évf. szakképzésre előkészítő szak)

Tags: , ,
Menü