I. Tessedik Vándorkupa – vendéglátósok versenye Debrecenben

folder_openHírek

Hagyományteremtő szándékkal, 2012. április 12-én a debreceni Tessedik Sámuel Szakképző Iskola és Gimnáziumban rendeztük meg az I. Tessedik Vándorkupát, a szakács- és pincértanulóink versenyét. Intézményünk debreceni, kisvárdai és nyíregyházi telephelyeinek diákjai három kategóriában mérhették össze tudásukat. Délelőtt a „kis szakácsok”, azaz az előrehozott szakképzés, valamint a szakiskolai képzés 9–10. évfolyamos tanulói versenyeztek, ezalatt készítették zöldség-, gyümölcskölteményeiket a konyhai artisztika nevezői, míg délután a szakács- és a pincértanulókból álló csapatok főztek és terítettek a kupáért.
A megnyitót követően a Cuba Coctail Bar mixereinek közel egyórás bemutatója tette oldottabbá a hangulatot, míg a versenymunkákat igen neves szakmai zsűri értékelte Boros László zsűrielnök (Venesz József-díjas mesterszakács, a Gasztronómia követe, az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend lovagja), Kerek Attila (a Belga Étterem és Söröző pincére, a 2011-es év magyar bajnoka), valamint Pataki Zsolt (az Erdőspuszta Club Hotel konyhafőnöke) személyében.

A tanulók kitettek magukért: zajlanak a szintvizsgák, közelednek a szakmai vizsgák, ők ennek ellenére szabadidejüket feláldozva készültek a versenyre. Mindez igaz a szakmai és gyakorlati oktatókra is, akik lelkesen, fáradtságot nem ismerve foglalkoztak induló diákjaikkal. A versenyzők tudásuk legjavát nyújtották. A zsűri így nehéz helyzetben volt, ami az értékelésben is meglátszott, hiszen csak néhány pont különbség volt az egyes csapatok között. Az eredményhirdetésen Boros László általánosságban dicsérte, véleményezte a versenyzők teljesítményét, felhívta az apróbb hiányosságokra a figyelmet, továbbá a diákoknak lehetőségük nyílt – oktatóikkal együtt – személyesen is konzultálni a zsűri tagjaival. Bizonyára megfogadják intelmeiket, hiszen építő jellegű kritikáikból sokat tanulhatnak, fejlődhetnek. De nemcsak a versenyzők, hanem mi is, mindannyian új élményekkel gazdagodtunk: tapasztalatot szereztünk, ismerkedtünk – egymással, módszerekkel, ízekkel. S bár a kupát csak egy csapat nyerhette meg, mindenki nyertese volt e jeles napnak. Gratulálunk minden tanulónknak, aki részt vett az I. Tessedik Vándorkupán, köszönjük az oktatóknak a felkészítést, és jó munkát kívánunk a további megmérettetésekhez!

Külön szeretném kiemelni és megköszönni Barna Lászlóné, Német Károly Botond és Tóth Károly kollégáim segítségét és fáradságos munkáját, amelyet a Tessedik Vándorkupa előkészítésében és lebonyolításában nyújtottak.

Írta: Kovács Ágnes, igazgató
Az I. Tessedik Vándorkupa (2012) eredményei:
I. kategória – „kis szakácsok”
1. helyezett, kupagyőztes: Kozma Mónika Szimonetta, Vaju Ádám Péter – felkészítő tanár: Barna Lászlóné (Debrecen)
2. helyezett: Kovács Alex, Sándor Dávid – felkészítő tanár: Tóth Sándor (Nyíregyháza)
3. helyezett: Nemes Gabriella, Veres Eszter Nikolett – felkészítő tanár: Barna Lászlóné (Debrecen)
II. kategória – szakács–pincér
1. helyezett, kupagyőztes: Balla Ádám, Gőcze Benjámin, Győri Zoltán, Szűcs Marianna – felkészítő tanár: Somogyi Mihály, Szekrényes Tibor (Nyíregyháza)
2. helyezett: Csoborkó Péter, Hegyes Dávid, Máté Erika, Novák Anita – felkészítő tanár: Tóth Sándor, Szekrényes Tibor (Nyíregyháza)
3. helyezett: Both Gergő, Fekete Sándor, Kovács Renáta, Szabó Gergő – felkészítő tanár: Tóth Károly, Ferencziné Dalmi Éva (Debrecen)
III. kategória – konyhai artisztika
1. helyezett: Tóth János (Debrecen)
2. helyezett: Csorba Richárd (Nyíregyháza)
[nggallery id=90]

Tags: , , ,
Menü