10 éves a Telegdi, Pályaválasztási rendezvény Kisvárdán

folder_openHírek, TÁMOP-2.2.5.

A 2013. május 2-án a kisvárdai Várszínház és Művészetek Házában szervezett pályaválasztási rendezvényünket több hetes előkészület előzte meg. Megterveztük a meghívókat, megrendeltük a szórólapokat és a plakátokat. Partnereink közül az iskolák meghívása volt a fő feladatunk. 15 általános és középiskolát kerestünk meg, akik közül szép számmal jeleztek vissza, ki szóban, ki írásban, hogy meglátogatják a rendezvényünket. Meghívtuk a gyermekjóléti szolgálatok iskolánkkal kapcsolatot tartó munkatársait, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében Bohács József urat, aki pályaválasztási referens. Nagy örömünkre elvállalta, hogy előad a hivatalos programban. Előadása címe Pályaválasztás volt. Már kora reggeltől megindult a sürgés-forgás, a plakátok kihelyezése, az asztalok székek elrendezése. Telegdis pólóba öltöztek tanulóink: a Gyakorló kozmetikusok, a Vám-, jövedéki és termékdíj ügyintézők. Megérkezett a megrendelt élelmiszer: a zsúrkenyér, a vaj, a felvágott, a különféle zöldségfélék. Ebből készültek a finomabbnál finomabb szendvicsek. A pogácsa friss illata terjengett a levegőben. A vendégek fogadására kijelölt csoport megkezdte a helyiség feldíszítését, és az asztalok, székek elrendezését. A kávéfőzőt üzembe helyezték.

Kovács Adrienn osztályfőnök beszámolója a rendezvényről:

Az április hónap sok feladattal és megvalósítandó tervvel indult a kisvárdai vám-, jövedéki és termékdíj ügyintéző szakos diákok számára. 2013. május 2-án került sor a Pályaválasztási kiállításra. Reggel 9 órára már minden tanuló elfoglalta helyét a Várszínház és Művészetek Házában. A szakma bemutatására nagy gondot fordítottunk, a pályázat költségvetéséből plakátokat készítettünk, amellyel szemléletesebbé tettük, hogy mit is jelent a vám-, jövedéki és termékdíj ügyintézés. Feladatlapokat készítettünk, melyet a rendezvényre látogató diákok tölthettek ki jutalom ellenében. Folyamatosan érkeztek is, és nagy érdeklődést mutattak a szakmák iránt. Az osztály tanulói ismertették a tantárgyakat, beszámolót tartottak a mindennapokról. Készségesen ismertették a plakátokon szereplő információk tartalmát. A Kombinált Nomenklatúrából tájékoztatták ez érdeklődőket egyes termékek vámtarifai osztályba sorolásáról. Az ismertető végén a látogató diákok lelkesen oldották meg a feladatlapokat, melynek hibátlan megoldásáért egy tábla csokoládét kaptak.

Nagy Norbert osztályfőnök készítette fel tanulóit a kiállításra. A Telegdi Kata Szakiskola és Szakközépiskola 2012/2013-as tanévében a gyakorló kozmetikus képzés beindítása volt az egyik újdonság. Az új tanévben a diákok a gyakorló kozmetikus képzés mellett a kézápoló és műkörömépítő végzettséget is megkapják OKJ-s bizonyítványukkal. A gyakorlati és elméleti képzésnek minden héten jut szerep. Iskolánk kiválóan felszerelt tanszalonjában sajátítják el a képzés gyakorlati ismereteit. A tanuláson kívül az idei tanévben részt vehetnek a tanulók számos kiránduláson és szakmai programon, amelynek egy részét az iskola biztosítja. A pályázatnak köszönhetően több szakmai program valósul meg az utazás és a belépőjegyek pályázatból történő finanszírozása miatt.

A gyakorló kozmetikusokat nagy érdeklődéssel vették körül az iskolák tanulói, akik a körömdíszítés, csillámtetoválás és sminkelés elkészítésének szépségeit csodálhatták meg. A sminkek elkészítése után iskolánk fodrász tanulói szebbnél szebb hajkompozíciókat készítettek a diákok számára. A pályázatnak köszönhetően kozmetikus, fodrász anyagokat és eszközöket szerezhettünk be erre a napra, így rendelkezésre állt a sminkpaletta a sminkeléshez, a különféle díszítő lakkok a körömfestéshez, a csillámtetováláshoz a különböző anyagok, a fodrászoknak kefék, fésűk, lakkok, balzsamok, hajgöndörítők, hajfények. Olyan sokan látogatták meg rendezvényünket, hogy sokszor sorba kellett állni egy-egy szolgáltatás igénybevételéhez.

10 órától gálaműsorra került sor a színházteremben. A projekt vezetője, Kovács Ágnes hivatalos megnyitója után Bohács József úr tájékozatta a hallgatóságot a pályaválasztásról. A tanulók érdeklődve hallgatták. Az előadást követően megkezdődött az ünnepi műsor, amelyben énekszámokat, táncszámokat, jeleneteket mutattak be iskolánk végzős és alsóbb évfolyamos tanulói. Ők tették a programot élvezetessé a nézők számára, amelyet nagy tapssal jutalmaztak. A műsor zárásaként szakmai bemutatókat nézhettek meg projektoros kivetítéssel, majd kint a folyosón és az aulában élőben is. Az elkészült szendvicseket, pogácsákat kínálták tanulóink a vendégeknek, a nagy melegre való tekintettel az ásványvíz és az üdítő italok is elfogytak.
A pályaválasztási rendezvény nagy sikerrel zárult, és reméljük a közeljövőben lesz még lehetőségünk hasonló programok megszervezésére.

Vám-, jövedéki és termékdíj ügyintéző szakos tanulók véleménye a rendezvényről:

Dániel: Jó volt a műsor. Örülök, hogy részt vehettem a kiállításon. Annak is örülök, hogy ellátást is kaptunk, szendvicset, pogácsát és üdítőt.
Csaba: Tetszett nagyon az előadás, igyekeztünk feladatokat megoldatni az érdeklődőkkel, melyet készséggel fogadtak és nagyon örültek a nyeremény csokinak.
Tünde: Örültünk a sok érdeklődőnek és megpróbáltuk megfelelően informálni őket. Jó hangulatban telt a kiállítás.
Cintia: Nagy érdeklődéssel kerestek meg a diákok, akiket legjobb tudásom szerint tájékoztattam a saját szakomról. Igazán élménydús nap volt.

Gyakorló kozmetikusok élménybeszámolója a pályaválasztási rendezvényről:

Dóra: Nagyon örültem, hogy bemutathattam a gyakorló kozmetikus szakmát. A napot a csillámtetoválás készítésével töltöttem, nagyon jó volt látni, hogy ilyen sok embert érdekel a kozmetikus szakma. Örülök, hogy lehetőséget kaptam arra, hogy másoknak is bemutathattam a szakma szépségeit.
Sz. Kitti: A csillámtetoválás mellett a körömfestés is nagy szerepet játszott a szakma bemutatásában. A körömfestés is ugyanolyan népszerű volt, mint a csillámtetoválás. Nagy érdeklődéssel figyelték az általános iskolák tanulói a minták elkészítését. Remélem, sokan fogják ezt a szakmát választani.
Gyöngyi: Látványos sminket is készítettem. A diákok mellett a kísérő tanárokat is érdekelték a smink rejtelmei. A tanulók, bár félve, de ők is szívesen kipróbálták a látványos színeinket. Úgy gondolom, hogy felkeltettük a diákok érdeklődését munkáinkkal.
F. Kitti: Nagyon élveztem, hogy szebbnél szebb csillámtetoválásokat készíthettem, és hogy a tanulók arcán is láttam, mennyire tetszik, ahogy a különböző formájú és mintájú alakzatok csillogtak a bőrükön.
Csilla: Nagyon jól éreztem magam és örültem a sok érdeklődő diák jelenlétének. A legnagyobb élmény a rendezvényen az volt, hogy ismét előadhattuk a szalagavatós műsorunkat a végzős kozmetikus osztállyal. Örülök, hogy lehetőséget kaptunk arra, hogy megmutathattuk tudásunkat a csillámtetoválás, a sminkelés és a körömfestés terén.

A rendezvény a TÁMOP-2.2.5. A-12/1-2012-0024 – A Telegdi Kata Szakiskola és Szakközépiskola szakképzéseinek továbbfejlesztése kisvárdai telephelyén projekt keretében valósult meg.

Szent Bazil Középiskola 10 éves a Telegdi, Pályaválasztási rendezvény Kisvárdán Hírek TÁMOP 2.2.5.
[nggallery id=239]

Tags: , ,
Menü