Cukrászüzemi látogatáson a kisvárdai szakácsok

folder_openHírek, TÁMOP-2.2.5.

Cukrászüzemi látogatáson vettek részt a kisvárdai 9. évfolyamos szakács tanulók. A diákok nagyon várták az üzemlátogatást, hiszen mindannyian szeretik az édességeket és a süteményeket. Amint elhagytuk a vásárlóteret és beléphettünk abba a helyiségbe ahol a termelés folyik mindenki nagyokat sóhajtozott, egyrészt a melegtől, másrészt pedig a nagyon finom illatoktól. A látogatásunk elején az üzem vezetője köszöntötte tanulóinkat, majd kedves kollegái mutatták be nekünk az üzemben folyó munkát mind elméletben, mind gyakorlatban. Megtudtuk azt, hogy a gépek, melyeken a különböző munkálatok folynak több, mint 100 évesek, de a jó karban tartás miatt működnek még ennyire tökéletesen. A süteménykészítés minden fázisát és az ehhez használt gépeket is megismertük. A szakmai programon való részvétellel tanulóink információt szereztek a tésztakészítés gyakorlati részéről, hiszen ételkészítési alapok tanórán épp a tésztákkal ismerkednek. Bár elméletben már sok mindent tudnak a gyúrt tésztákról, de a gyakorlati betekintés segített a tapasztalatok bővítésében és rögzítésében. Közelebbről megvizsgálhatták a tésztakészítő gépet, valamint a krémek elkészítésére szakosodott készüléket valamint a kemencét is.

Gyakorlatban tanulóink megnézhették egy vajas tészta elkészítésének menetét is. Megtudhattuk azt is, hogy a cukrászüzemben diabetikus süteményeket is készítenek, ezzel biztosítva a cukorbetegségben szenvedők édesség igényeit. Az üzemlátogatás, mint szakmai program, betekintést engedett a rétesek elkészítésébe is, ami szintén nagy segítség volt az ételkészítési alapok tanórákon tanult elméleti részhez. Tanulóink egy kis kóstolót is kaptak az üzem dolgozóitól, melynek mindannyian örültek és nagy örömmel kóstolgattak. A következő fázis a sütemény „összerakása”, majd a szeletelés és díszítés. Az üzem dolgozói bemutatták éppen aktuálisan készült tortáikat illetve a lányok körében népszerű menyasszonyi torta állványokat is.

Köszönettel tartozunk Mudri Isvánné, Ibolya néninek a szíves vendéglátásért, a kollegáinak pedig a munkafázisok bemutatásáért!
Jancsóné Belinszky Marianna osztályfőnök
Tanulóink írták:

„Számomra a cukrászüzemi látogatás nagyon érdekes volt. Nagyon szeretek sütni-főzni, de látni nagyüzemi sütemény készítést, az teljesen más. A legjobban a dagasztógép működése és a sütemények mázának készítése tetszett. Az üzem vezetője, Ibolya néni is nagyon kedves volt. Az üzem dolgozói bemutatták nekünk a gépeket, azok működését, de még így is nagyon sok mindent kézzel végeznek. Örülök, hogy megismerhettem ezt a szép szakmát is és szerencsésnek érzem magam, hogy részt vehettem egy ilyen programon. ” (Írta: Csökmei Petra 9. évfolyamos szakács tanuló)

„Nagyon szeretem az édességet és nagyon örültem, hogy az osztállyal ellátogathatok egy cukrászüzembe. Amikor beléptünk máris a finom sütemények illata fogadott. Nagyon tetszett maga az eladótér is, ahol nagyon sok fénykép volt a falon, azokról a gyerekekről, akik innen kapták első tortájukat és az összes többit is. Az üzem dolgozói csoki és vanilia krémmel kínáltak meg bennünket. Köszönjük!
Úgy érzem, ha elvégzem a szakács szakmát, második szakmaként a cukrászt is elvégzem.”
(Írta: Rostás Anasztázia 9. évfolyamos szakács tanuló)

A szakmai program megvalósulását a TÁMOP 2.2.5.A-12/1-2012-0001. számú projekt keretében valósult meg.
Szent Bazil Középiskola Cukrászüzemi látogatáson a kisvárdai szakácsok Hírek TÁMOP 2.2.5.
Szent Bazil Középiskola Cukrászüzemi látogatáson a kisvárdai szakácsok Hírek TÁMOP 2.2.5. Szent Bazil Középiskola Cukrászüzemi látogatáson a kisvárdai szakácsok Hírek TÁMOP 2.2.5. Szent Bazil Középiskola Cukrászüzemi látogatáson a kisvárdai szakácsok Hírek TÁMOP 2.2.5. Szent Bazil Középiskola Cukrászüzemi látogatáson a kisvárdai szakácsok Hírek TÁMOP 2.2.5. Szent Bazil Középiskola Cukrászüzemi látogatáson a kisvárdai szakácsok Hírek TÁMOP 2.2.5.

Tags: , ,
Menü