Leadjuk a voksunkat!

folder_openHírek, TÁMOP-3.1.4.-12/2-2012-1133

A tömegkommunikációs eszközökkel kapcsolatos tevékenységek kortárs kultúránk részét képezik. Nagyon sokan úgy gondolják, hogy a világháló használata egyike a legbiztonságosabb tevékenységeknek, hiszen legtöbbször minden a zárt ajtók mögött történik. Az internet azonban számos veszélyt rejt magában, melyből a legtöbb a gyerekekre leselkedik, akik korlátok, felügyeletek nélkül élnek az internet adta lehetőségekkel. De nemcsak a korlátok nélküli internetezés, hanem a felügyelet és válogatás nélküli, mértéktelen televíziózás is hátrányukra válik. Ezért már fiatal korban rá kellene szoktatni őket a biztonságos, tudatos és felelősségteljes médiahasználatra. Azonban sok, 18. életévét betöltött fiatal sem tud élni az internet adta lehetőségekkel, nem tudja felelősen használni a világhálón gyűjtött információkat, ezért könnyen megtéveszti őket a mértéktelenül közvetített információhalmaz.
A nyíregyházi Telegdi Kata Szakiskola és Szakközépiskolában több szakképzés is történik, amelynek előfeltétele az érettségi. Ilyen a vám-, jövedéki és termékdíj ügyintéző képzés. A 13. évfolyamos tanulók 2014. április 06-án először vehetnek részt szavazópolgárként az országgyűlési választásokon. Ehhez kapcsolódva úgy gondoltam, hogy segítek nekik eligazodni illetve jártasságot szerezni ebben a témában, azért, hogy el tudják dönteni, kívánnak-e élni állampolgári jogukkal, és ha igen, határozottan és felelősségteljesen adják le voksukat, hiszen lehet, hogy rajtuk múlik az ország sorsa a következő négy évre.
Ezekre a beszélgetésekre osztályfőnöki órák kertében került sor 2014. március 19-én és március 26-án.
Első alkalommal felelevenítettük a tanulók államhatalmi ismereteit. Tisztáztuk a Kormány felépítését, szerepét, a miniszterek személyét. Felsoroltuk a rendszerváltás utáni kormányokat, köztársasági elnököket, meghatároztuk szerepüket a politikai életben. Az egyik tanuló kiselőadás keretében bemutatta Magyarország politikai életét. Ezt követően kitértünk a 2014-es magyarországi országgyűlési választásokra, amelynek keretén belül megismerkedtünk a választási rendszerrel és az országos választási listával is.
Második alkalommal tanulmányoztuk az országos pártlistát állító pártokat illetve programjukat.  Ehhez több újságcikket kellett elolvasniuk illetve weboldalt meglátogatniuk, majd összegyűjteni a számukra hasznos információkat.
Ezután minden tanuló megkapta a mintaként letölthető szavazólapot, majd segítségével eljátszottunk egy titkos szavazást. A foglalkozás végén a szavazatukat nyíltan vállaló diákok elmondták véleményüket az országgyűlési választás várható eredményéről, az ország további sorsáról.

Ludman Renáta, osztályfőnök

A program a TÁMOP – 3.1.4 – 12/2 – 2012 – 1133. pályázatnak köszönhetően valósult meg.

Szent Bazil Középiskola Leadjuk a voksunkat! Hírek TÁMOP 3.1.4. 12/2 2012 1133

Szent Bazil Középiskola Leadjuk a voksunkat! Hírek TÁMOP 3.1.4. 12/2 2012 1133

Szent Bazil Középiskola Leadjuk a voksunkat! Hírek TÁMOP 3.1.4. 12/2 2012 1133

Szent Bazil Középiskola Leadjuk a voksunkat! Hírek TÁMOP 3.1.4. 12/2 2012 1133

További képek Facebook oldalunkon: facebook.com/felveteliiroda

Tags: , ,
Menü