2014. május 6-án már kora reggel izgatottan gyülekeztek a kisvárdai Tessedik Sámuel Szakképző Iskola és Gimnázium végzős szakács tanulói, hiszen a vizsgaidőszakuk első mérföldkövéhez érkeztek, a gyakorlati vizsgához. Rácz Erzsébet elnök asszony köszöntője után a tanulók tételhúzása következett. A tételen egy előétel, egy főétel és egy desszert szerepelt, melyet a tanulóknak el kellett készíteni négy óra alatt. A tételen szerepeltek hideg előételek, mint például Cézár saláta, Görög saláta, levesek közül: hagymaleves, zöldbableves, lebbencsleves, tejfölös gombaleves. Meleg előétel, mint a sonkás palacsinta rántva. Főételek közül voltak jellegzetesen hagyományos ételek, mint a töltött paprika, csikós tokány vajas galuskával és brassói aprópecsenye, de voltak igazi ínyencségek, mint borjújava Hentes módra, Stroganoff pulykatokány. A desszertek is igen változatosak voltak, volt köztük kelt,- felvert,- kevert tésztából készültek is, de szerepelt még a csúsztatott palacsinta, máglyarakás, linzerkoszorú. A tételhúzás után mindenki nekilátott a munkának. Ki a desszert ki a főétel vagy az előétel készítésével kezdett. Az elkészítés sorrendjét jól átgondoltan kellett végezni, hiszen minden étel elkészítési ideje más és más. A tanulók munka közben fegyelmezettek voltak, minden munka –és balesetvédelmi előírást betartottak.
Az ételek elkészültekor a tanulók tálalták fel a saját maguk által készített ételsort, amit a vizsgabizottság tagjai meg is kóstoltak, illetve a diákoknak el is kellett mondani az elkészítés menetét. A tanulók értékelésében figyelembe vették az ételek tálalását, díszítését, hőfokát, állagát.
Az osztály következő megmérettetése az írásbeli vizsga lesz, ami Ügyviteli tevékenységek végzésére irányul.
Jancsóné Belinszky Marianna, osztályfőnök
További képek Facebook oldalunkon: facebook.com/felveteliiroda