„Család. Nincs is ennél fontosabb…”

folder_openHírek, TÁMOP-3.1.4.-12/2-2012-1133

A Telegdi Kata Szakiskola és Szakközépiskola tanulói a sikeres pályázatoknak köszönhetően az utóbbi időszakban rengeteg érdekes programokkal és hasznos ismeretekkel gazdagodhattak.

Ezek közül való volt az egyik, a Családi életre nevelés, a káros szenvedélyek leküzdése programsorozat is, amely téma nemcsak aktuális a korosztályt tekintve, de az iskolának, és benne nekünk, pedagógusoknak egyre nagyobb szerepünk van abban, hogy felkészítsük tanulóinkat a felnőtt létre, részt vegyünk a családi életre nevelésükben. A pályázat mindehhez a feladathoz jelentősen hozzájárult, és ráirányította a diákok figyelmét arra, hogy a családnál valójában aligha lehet bármi fontosabb. Egészségügyi szakember és pedagógus kollégák bevonásával széles körű ismereteket adhattunk át fiataljainknak a témát illetően egy PowerPoint-os bemutató formájában. Feszült figyelem és érdeklődés övezte az előadást. Látszott, hogy a téma iránt senki sem közömbös.

Aztán, hogy megismerhessük az ifjúság jövőképét, elképzelésüket, vágyaikat, fogalmazást írattunk velük „Egy napon tíz év múlva” címmel. Betekintést engedtek az elképzelt munkára, házastársra, gyermekekre, szabadidő-eltöltésre stb. vonatkozóan. Ezáltal információt szerezhettünk a jövő generáció szemléletmódjáról, családalapításra vonatkozó terveiről. A projektív teszt mellett kérdőíves felmérést is végeztünk a fiatalok körében, amelynek kérdései célzottan a családra, illetve az ahhoz szorosan kapcsolódó történésekre fókuszálódtak (párválasztás, házasságkötés, gyermekvállalás, családi szerepek stb.), és megismerhettük értékrendjüket, partnerideáljukat. A feladatok után kerekasztal-megbeszéléseket tartottunk, véleménycserét folytathattak, illetve megvitathatták a válaszokat tanulóink, mi pedagógusok pedig amiben tudtunk, segítséget nyújtottunk számukra.

Mindennapi munkánk során nagyon sokszor találkozunk a diáksereg családi nehézségeivel, szerelmi, szexuális és egyéb problémáival. Fontos, hogy segítsük, informáljuk, felvilágosítsuk őket. Ez a lehetőség – köszönhetően a pályázatnak – arra is jó alkalom volt, hogy mindezt megtegyük, illetve más oldalukról is megismerjük a fiatalok gondolkodás- és szemléletmódját. Reméljük, tanítványaink sokat tudtak meríteni az elhangzottakból. Örvendetes számunkra, hogy a kisvárdai Telegdi Kata Szakiskola és Szakközépiskola mindkét telephelyén sikerült megvalósítani ezt a hasznos programsorozatot.

„Család. Nincs is ennél fontosabb. A családunk az, aki megjelenik, ha bajban vagyunk. Aki ösztönöz, hogy sikeresek legyünk. Aki híven őrzi a titkainkat. De mi van azokkal, akiknek nincsen családjuk, amire támaszkodhatnak? És mi történik azokkal az elcsigázott lelkekkel, akiknek nincsenek szeretteik, akik melléjük állnának a szükség idején? Nos, a legtöbbjük megtanul egyedül járni az élet rögös útján. De néhány szerencsétlen egyszerűen feladja a küzdelmet.” (Ismeretlen szerző)

Nevelőtestület, Kisvárda

Tanulói vélemények:

„Úgy gondolom, hogy a mi korunkban már fontos egy jövőkép felvázolása, ezért jónak találom, hogy foglalkozunk ezzel a témával iskolai keretek között is. Sok olyan kérdéssel találtuk szemben magunkat a programsorozat kapcsán, amelyek rávilágítanak arra is, hogy a párválasztás mennyire fontos szerepet játszik az életünkben, és a gyerekvállalás mennyire nagy felelősség.” (Sz. Barbu 13. évfolyamos vám-, jövedéki és termékdíj ügyintéző szakos tanuló)

„Számomra a család biztonságot, szeretetet, jóra való nevelést ad. Ezeket az értékeket szeretném továbbörökíteni majdani saját családomban is. Nagyon sok gondolatindítót kaptam az iskolai program kapcsán.” (L. István 13. évfolyamos vám, jövedéki és termékdíj ügyintéző szakos tanuló)

A program megvalósulását a TÁMOP-3.1.4.-12/2-2012-1133. azonosító számú projekt támogatta.

Szent Bazil Középiskola „Család. Nincs is ennél fontosabb…” Hírek TÁMOP 3.1.4. 12/2 2012 1133

Szent Bazil Középiskola „Család. Nincs is ennél fontosabb…” Hírek TÁMOP 3.1.4. 12/2 2012 1133

Szent Bazil Középiskola „Család. Nincs is ennél fontosabb…” Hírek TÁMOP 3.1.4. 12/2 2012 1133

Szent Bazil Középiskola „Család. Nincs is ennél fontosabb…” Hírek TÁMOP 3.1.4. 12/2 2012 1133

Tags: ,
Menü