„CIKI A CIGI” a kisvárdai Telegdiben is!

folder_openHírek, TÁMOP-3.1.4.-12/2-2012-1133

A dohányzás egészségkárosító hatásiról nem lehet eleget beszélni, mindenki a saját „bőrén” tapasztalja meg azokat előbb-utóbb. De a megelőzés fontosságára és a leszokás jelentőségére mi is fel szerettük volna hívni a diákjaink figyelmét a Dohányzás megelőzés és dohányzásról való leszokás programsorozat keretein belül. Erre a programsorozatra 2014. június 5-én, 6-án, 10-én és 11-én került sor, melyen a 9., 10. és a 13. évfolyamok tanulói vettek részt. A program célja: az iskoláskorú gyermekek egészségének védelme; az egészséges, nemdohányzó életforma népszerűsítése a gyermekek dohányzással kapcsolatos attitűdjeinek formálásával; egészségtudatos, szemléletformáló iskolai nevelés elterjesztése a tanulók testi-lelki-szellemi állapotának, egészség védelmének és egészségfejlesztésének érdekében. Június 5-én és 6-án egy interaktív kivetíthető előadás megtekintésére került sor az OEFI „Ciki a cigi” elnevezésű program alapján: http://bit.ly/1lUMrxQ

Az előadáson a diákok érdekes kisfilmeket tekinthettek meg a dohányzás történetéről, arról, hogy miért dohányzik az emberek jelentős része, mikor dohányoznak az emberek egyes csoportjai, a szülők, család, kortársak, barátok, iskolatársak, a pedagógusok szerepéről, reklámok, szponzori tevékenységek, marketing befolyásoló tevékenységéről, a dohányzás okozta betegségekről, a passzív dohányzás káros hatásairól, a függőségről, a fizikai és a lelki függésről, a leszokásról, a környezetszennyezésről, gazdasági hatásokról, a nemdohányzó életforma előnyeiről stb. Az előadást beszélgetés, véleménynyilvánítás, vita és kérdőívek kitöltése követte. Június 10-én és 11-én Dohányzás leszokást támogató programok lebonyolítására került sor. Ehhez a www.tudogyogyasz.hu linken található protokoll és egyéb információs anyag segítségét használtuk (isk_fokuszcsop_tanulsagok_berkes, wntd2005_demjen_t kisfilmek, előadások stb.). Az előadások a következő témaköröket dolgozták fel: dohányzás okozta egészségkárosodások; a leszokás kedvező hatásai; a nikotinfüggőség; pszichiátriai betegségek és a dohányzás összefüggései; a leszokás; gyógyszermentes módszerek; a leszokás mellékhatásai, a megvonási tünetek. Az előadásokat kiscsoportos kerekasztal beszélgetések, véleménynyilvánítás, vita, kérdőívek kitöltése követte.
Balázs Erika, szaktanár
Tanulói vélemények:

„Az előadások és a beszélgetések nagyon érdekesek, tartalmasak voltak, én is elgondolkodom azon, hogy érdemes-e rágyújtani, hiszen ennek egyértelműen több kára van, mint haszna.” (N.D.)
„A kisfilmek tetszettek a legjobban, mert nem csak hasznosak, hanem viccesek és figyelemfelkeltőek is voltak.” (S.B.)
„A betegségekről szóló rész fogott meg engem igazán, elrettentett az, hogy mennyi minden egészségkárósító hatása lehet a dohányzásnak, főleg hosszú távon; javasolni fogom minden dohányzó családtagomnak és ismerősömnek, hogy tegye le a cigit.” (G.Á.)
A program a TÁMOP- 3.1.4-12/2-2012-1133. pályázatnak köszönhetően valósult meg.

Szent Bazil Középiskola „CIKI A CIGI” a kisvárdai Telegdiben is! Hírek TÁMOP 3.1.4. 12/2 2012 1133

Szent Bazil Középiskola „CIKI A CIGI” a kisvárdai Telegdiben is! Hírek TÁMOP 3.1.4. 12/2 2012 1133

Szent Bazil Középiskola „CIKI A CIGI” a kisvárdai Telegdiben is! Hírek TÁMOP 3.1.4. 12/2 2012 1133

További képek Facebook oldalunkon: facebook.com/felveteliiroda

Tags: , ,
Menü