Ép test, ép lélek – Egészségnap a kisvárdai Telegdiben

folder_openHírek, TÁMOP-3.1.4.-12/2-2012-1133

Egészség – mi jut eszedbe róla? Az iskolánk diákjai között végzett gyors közvélemény-kutatásunk alapján a legtöbbször azt a választ kaptuk érdeklődésünkre, hogy az egészség a legfontosabb érték.
Ha így gondolod, mit teszel annak érdekében, hogy sokáig birtokold felbecsülhetetlen értékedet? – hangzott a következő kérdés. A választ legtöbbször csak feltételes módban kaptuk meg: rendszeres testmozgásra lenne szükség, napi legalább két liter folyadékot kellene meginni, káros szenvedélyeket mellőzni, stresszmentesen élni, egészséges ételeket fogyasztani. A lista szinte hibátlan, a felsorolt életmódbeli faktorok majdnem mindenki számára ismeretesek. A 2014. november 28-ai egészségnap keretén belül megtartott előadások még jobban megerősítettek bennünket (tanárokat és tanulókat) abban, hogy ezek a tényezők – és mellettük még sok egyéb – mennyire fontosak jó(l)létünkhöz. Iskolánk védőnője ezen a napon vércukrot, vérnyomást, testsúlyt mért, majd egy projektorral kivetített PPT-bemutató segítségével rávilágított arra, hogy a fiatalkorúak szexuális élete nagyban meghatározza a későbbiekben a családalapítást és a gyermekvállalást, illetve az egészséges párkapcsolat jövőképét. Fontos szerepet játszik az ifjak életében a nem kívánt terhesség megelőzése, a nemi betegségek prevenciója. Meghívott pszichológus előadónk a lelki egészség kialakításával, megőrzésével kapcsolatban mondott sok érdekességet és hasznos ismereteket, melyet nagy érdeklődéssel és figyelemmel hallgattak diákjaink. A téma szerteágazósága miatt több terület is érintve volt: az evészavarokon keresztül a depresszión át szó esett a legális és illegális kábítószerekről és azok hatásairól is. A lelki egészségünk nagyon fontos, hiszen a lélek betegsége a testen is látszik, illetve sokszor halljuk, hogy a legtöbb betegség hátterében valamilyen lelki tényező áll. Az előadások után átvonultunk egy közeli étterembe, így nemcsak beszéltünk az egészséges étkekről a mai napon, hanem jóízűen fogyasztottuk is azokat. Az egészségnapi programunk zárásaként kerekasztal-beszélgetést tartottunk, tanulóink tapasztalatokat cseréltek, ki hogyan tudná a mindennapjaiba még jobban beépíteni a kapott ismereteket, tudást, hogy az egészség, mint érték valóban sokáig őrzött kincs legyen.

Az egészségnap a TÁMOP – 3.1.4-12/2-2012-1133 pályázatnak köszönhetően valósult meg.

Nevelőtestület, Kisvárda
Tanulói vélemények:
„Az iskolában tartott egészségnap nagyon felkeltette az érdeklődésem, hiszen egész évben oda kellene figyelnünk egészségünkre. Két előadást is hallottunk a mai napon. A védőnő a szexualitásról és az abortuszról is beszámolt. Nagyon megrendítő, milyen következménye lehet, ha felelőtlenek és figyelmetlenek vagyunk. A pszichológus előadása után rádöbbentem, hogy van tanulság, amit levonhatok. Sok olyan dolgot sorolt fel, amiket eddig nem is gondoltam, hogy a lelki egészségünk megtartása érdekében fontos lehet. Nagyon örültem, hogy mindezt megtudhattam, azóta máshogy állok magamhoz, és elfogadom magamat olyannak, amilyen vagyok.”
(J. E. 13. évfolyamos irodai asszisztens szakos tanuló)

„A pszichológus nagyon érdekes dolgokat mondott arról, hogy milyen szoros kapcsolat van a lelkünk és a testünk egészsége között. Ha a lelkünkkel nincs minden rendben, akkor hamarabb betegszik meg a testünk is. Ezért nagyon oda kell figyelni, hogy a lelkünk is egészséges legyen, ne csak a testünk. Nagyon tetszett az előadás és nagyon hasznos volt számomra.”
(O. N. 13. évfolyamos irodai asszisztens szakos tanuló)

Szent Bazil Középiskola Ép test, ép lélek – Egészségnap a kisvárdai Telegdiben Hírek TÁMOP 3.1.4. 12/2 2012 1133Szent Bazil Középiskola Ép test, ép lélek – Egészségnap a kisvárdai Telegdiben Hírek TÁMOP 3.1.4. 12/2 2012 1133Szent Bazil Középiskola Ép test, ép lélek – Egészségnap a kisvárdai Telegdiben Hírek TÁMOP 3.1.4. 12/2 2012 1133

További képek Facebook oldalunkon: facebook.com/felveteliiroda

Tags: ,
Menü