Újra gyakoroltuk az újraélesztést a kisvárdai Telegdiben!

folder_openHírek, TÁMOP-3.1.4.-12/2-2012-1133

A rohanó mindennapjainkban különféle balesetek érhetnek minket, hozzátartozóinkat, ismerőseinket, vagy mi is lehetünk szemtanúk egy-egy balesetnél. Ilyen helyzetbe kerülve sokan megrémülnek, sokkos állapotba kerülnek, és nem tudják, mit kell tenni.
Baleset érhet bárkit az utcán, otthon, közúton, iskolában és jó, ha tudjuk, hogyan kell segítséget nyújtani, mit kell tenni veszélyhelyzetben. Ilyen szituációkra kíséreltük meg felkészíteni diákjainkat az elsősegélynyújtási tanfolyamon, mely megrendezésére 2014. december 05-én került sor a kisvárdai Telegdi Kata Szakiskola és Szakközépiskola tantermeiben. A program célja az elsősegélynyújtás alapjainak ismertetése volt, illetve beépítése az oktatásba, nevelésbe, az elsősegély-nyújtási ismeretek bővítése, elsajátítása elméleti és gyakorlati oktatás keretein belül. A tanfolyam során az újraélesztés alapfogásait mutattuk be. Felhívtuk a diákok figyelmét arra, hogy az újraélesztés megkezdése előtt meg kell győződni az újraélesztés szükségességéről. Ezt követően kisfilmek és projektoros bemutató segítségével prezentáltuk az újraélesztés lépéseit, fogásait. Az elméleti foglalkozásokat PPT bemutatók, magyarázatok, szituációk megbeszélése, kisfilmek vetítése tették érdekesebbé. A kisfilmek baleseti helyzetekről szóltak, illetve ismertették az újraélesztés célját és fogásait, stabil oldalfektetés lényegét, égési sérülések, sebek, törések, rándulások, ficamok ellátását, kötözések típusait, kimentés fogásait, betegvizsgálat lépéseit és sok más hasznos tudnivalót. A foglalkozások végén a diákokkal megbeszéltük az órákon tanultakat. A tanfolyam gyakorlati része kiscsoportos foglalkozások formájában zajlott, ahol a tanulók elsajátíthatták az újraélesztés alapjait AMBU babán, megtanulhatták a stabil oldalfektetés helyes módját, gyakorolhatták a kötözéseket, sebek, sérülések ellátását, betegvizsgálat módját stb. Ezen kívül a diákokkal együtt megnéztük a www.elsosegelynyujtas.hu weboldalt, ahol érdekes teszteket töltöttünk ki, letölthettük az elsősegélynyújtás alkalmazást, próbára tehettük elméleti és gyakorlati tudásunkat az elsősegélynyújtás terén. A diákok számára többek között azért is volt hasznos a tanfolyam, mert sokan szeretnék a jövőben megszerezni a jogosítványt, és ehhez vizsgázniuk kell elsősegélynyújtásból. Így ez remek alkalom volt a gyakorlásra. A foglalkozás után levezetésként elfogyasztottunk egy finom ebédet, így minden diák elégedetten zárhatta a napot.

Az elsősegély nyújtási tanfolyam a TÁMOP – 3.1.4-12/2-2012-1133 pályázatnak köszönhetően valósult meg.

Balázs Erika
szaktanár
Tanulói vélemények:
„Érdekes és hasznos volt az előadás. Különösen tetszett a kisgyermek méretű AMBU baba, melyen megtanulhattuk a kicsi gyerekek újraélesztésének sajátosságait. Jó ezeket tudni a későbbiekre nézve is, hiszen kisgyermekes anyukaként nem tudhatom majd, hogy mikor lehet szükségem az újraélesztés fogásainak használatára.”
(H. E. 14. évfolyamos gyakorló fodrász szakos tanuló)
„Jó volt kipróbálni az újraélesztés fogásait a babán, illetve gyakorolni a mellkasi szívkompressziót és befúvásos lélegeztetést. Nem is olyan könnyű, mint amilyennek látszik. Jogosítvány megszerzése előtt állok, jó kis ízelítő volt.”
(A. N. 14. évfolyamos gyakorló kozmetikus szakos tanuló)
„Pozitív dolog az, hogy a tanítás-tanulás folyamatát, tanítási napokat ilyen érdekes programok tarkítják. Remélem, lesz még ilyen foglalkozásokban részünk.”
(L. R. 14. évfolyamos gyakorló kozmetikus szakos tanuló)

Szent Bazil Középiskola Újra gyakoroltuk az újraélesztést a kisvárdai Telegdiben! Hírek TÁMOP 3.1.4. 12/2 2012 1133 Szent Bazil Középiskola Újra gyakoroltuk az újraélesztést a kisvárdai Telegdiben! Hírek TÁMOP 3.1.4. 12/2 2012 1133
További képek Facebook oldalunkon: facebook.com/felveteliiroda

Tags: ,
Menü