Élj egészségesen! – Egészségnap Kisvárdán a Telegdiben

folder_openHírek

A fenti mottó kísérte végig a Telegdi Kata Szakiskola és Szakközépiskola tanulói számára a 2014/2015-ös tanévben megrendezett egészségnapokat.
2015. március 6-án a kisvárdai tagintézményünkben előadások keretein belül mi is az egészség megőrzésével, az egészséges táplálkozással és a sportolással foglalkoztunk. Az egészségünk megőrzésével addig célszerű foglalkozni, amíg még egészségesek vagyunk. Ezt szinte mindenki tudja, de azért nem árt többször hangsúlyoznunk: könnyebb és kellemesebb az egészséget óvni, mint a már kialakult betegséget kezelni. Egész fiatal korban kell a gyerekekben tudatosítani ezt a szemléletet, hogy megelőzzük az egészségkárosító élvezeti szerek kipróbálását és egyéb egészségtelen szokások kialakulását. Az egészség alappillérei – az egészséges táplálkozás és a sport, mozgás, aktív pihenés. Mindkét alappillér együttes alkalmazása hatékonyan támogatja egészségünket, és „jó formánkat”, melyben jól érezzük magunkat. Külön-külön a diétázás vagy az edzés nem hatékony, csak ideiglenes hatást eredményezhet. Ezekre a tényekre szerettük volna felhívni tanulóink figyelmét az egészségnapon. Meghívtunk programunkra Fehér Marianna fitnesz-edzőt, aki egy tartalmas és érdekes előadást tartott az egészséges táplálkozás és sportolás kapcsolatáról. Megtekinthettünk egy kisfilmet a gyorséttermek által kínált egészségtelen ételekről, mely elrettentő példaként hatott. Ezek után a tápanyagok felszívódásáról, kilókalóriákról és a mértékletes táplálkozásról esett szó, illetve a sport és az edzések szerepéről hallhattunk még. Az előadást követően az érdeklődő diákoknak lehetőségük volt megmérni a testsúlyukat, illetve egy digitális mérleg segítségével kielemezni a testzsír, izom, víz és csontszövet arányát a testsúlyukban. Az egészségnap befejezéseként egy egészséges ételekből összeállított ebédet is elfogyaszthattunk az iskolánkhoz közeli étteremben. A főfogás receptjét mellékeljük, és minden egészségét a fittségét megőrizni kívánó érdeklődőnek a figyelmébe ajánljuk:
Natúr csirkemell zöldfűszeres sajttal és rizses, zöldséges körettel
Elkészítés módja: a csirkemellfilét kicsontozzuk, szeleteljük. A szeletek mindkét oldalát óvatosan kiklopfoljuk, majd ízesítjük sóval, fűszerezzük borssal. Kevés vajon mindkét oldalát pirosra sütjük. Kissé lecsepegetjük és sütőlapra helyezzük. Elkészítjük a zöldfűszeres sajtot. A sajtot lereszeljük, a kakukkfüvet, a bazsalikomot és az oregánót apróra vágjuk, majd a sajttal keverjük. Az elkészített sajtot a csirke szeletekre szórjuk, és együtt pirosra sütjük. Zöldséges rizs körettel tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!
Tanulói vélemény:
„Az előadást nagyon érdekesnek tartottam. Különösen megrázó volt a rendszeres gyorséttermi étkezés egészségkárosító hatásait bemutató kisfilm. Szerencsére én ritkán fogyasztok hamburgert, csipszet stb. Igyekszem egészségesen táplálkozni, de ezek után még jobban odafigyelek azokra az ételekre, amit eszem.” (T. A.)
„Az én véleményem az egészségnapról az, hogy nagyon jó és hasznos volt. Az előadáson sok érdekességet hallottunk, pl. hogy milyen jelentősége van a kilókalóriáknak. Sok olyat hallottam, amit az otthoni étkezésben is tudok alkalmazni.” (L. H.)
„Az előadás tetszett, a kisfilm számomra hatásos volt. Különösen örültem annak, hogy elfogyaszthattunk egy finom ebédet, amely egészséges alapanyagokból állt.” (L. T.)

További képek Facebook oldalunkon: facebook.com/felveteliiroda

Tags:
Menü