Jó, ha tudom, mit kell tenni! – Elsősegélynyújtási tanfolyam Kisvárdán a Telegdiben

folder_openHírek

Kisebb balesetek nap mint nap érhetnek bennünket otthon, iskolában, munkahelyen.
Ilyenkor jó, hat tudjuk, mit kell tenni, hogyan kell ellátni a sérülést, hogy ne legyenek súlyosabb következmények, szövődmények. Leggyakrabban talán a horzsolásos, vágásos sebek keletkezése fordul elő a mindennapi életben, hiszen a gyerekek állandó mozgásban vannak, futnak, esnek… Az iskolában, tanteremben, gyakorlati helyen (fodrász vagy kozmetikus szalonban, szakács tankonyhán stb.) szintén gyakoriak lehetnek az ilyen jellegű balesetek, amelyek kisebb vérzéses sérüléssel járnak. De ha csak az otthoni konyhára vagy barkács-műhelyre gondolunk, hányszor ért már minket ott is kisebb baleset? Vegyük át részletesebben: milyen sebek keletkezhetnek, milyen vérzés típusok vannak, és hogyan kell ezeket ellátni? A sebek keletkezésüktől függően lehetnek: szúrt, vágott, horzsolt, mély, felületes stb. Általában kisebb vagy nagyobb vérzésekkel is járnak. Ellátásuk legfontosabb alapelve a fertőzés elkerülése. Ehhez előtte fertőtlenítő kézmosást kell végezni, egyszer használatos gumikesztyűt kell használni, és a sebet fertőtleníteni kell, majd le kell fedni steril kötszerrel. A kisebb ún. háztartási sérülések gyenge vérzéssel járnak. Gyenge vérzésről beszélünk kis intenzitású vérzések esetén.
Ellátásuk alaplépései:

  1. Teremtsük meg a biztonságot! Használjunk gumikesztyűt!
  2. Nyugtassuk meg a sérültet, helyezzük nyugalomba! Ültessük vagy fektessük le!
  3. Szükség esetén tisztítsuk meg a seb környékét vízzel!
  4. Fertőtlenítsük a sérülést Betadine-nal!
  5. Fedjük a sebet steril mull-lappal, majd rögzítsük azt mullpólyával vagy ragtapasszal!

A súlyosabb vérzéses sérülések esetén a következő tüneteket figyelhetjük meg: lüktetve távozik a nagy nyomású, élénkpiros színű vér, vagy a vér egyenletes folyással, a sérülés nagyságától függő intenzitással távozik a sebből, színe sötétvörös. Ellátása: sérült végtag szív fölé emelése, nyugalomba helyezés, nyomókötés felhelyezése. Ilyen esetekben sürgős a mentők hívása (104 vagy 112 segélyhívó számok tárcsázásával). A mentők hívásánál a következőket kell lényegretörően és jól érthetően elmondani: Köszönés, Név, Mi történt? Hol történt? Hány sérült van? Milyen(ek) a sérülése(i)(k)? Ha kell, akkor a műszaki mentés igény bejelentése, Elérhetőségem, Hol várom a mentőt. Ilyen helyzetek ellátására készítettük fel diákjainkat az Elsősegélynyújtási tanfolyamon, melyre Kisvárdán a Telegdi Kata Szakiskola és Szakközépiskolában 2015. február 20-án került sor. A projektoros bemutató segítségével prezentáltuk tanulóinknak a vérzések típusait, ellátásukat, mentőhívás szabályait, kötések típusait stb. A gyakorlatban is bemutattuk a kötszerek, fertőtlenítőszerek fajtáit, kötések alkalmazását, hogy a tanulóink szükség esetén ügyesen tudják tenni azt, amit ilyen helyzetekben tenni kell. Remélem, tudtunk szolgálni néhány jó tanáccsal a mindennapi balesetek ellátásának teendőihez. Ezen nagyon hasznos ismeretek megszerzése után természetesen nem maradhatott el a finom ebéd és üdítő a közeli étteremben a pályázatnak köszönhetően. Mint mindig, most is elégedetten és szép napot zárva távoztak diákjaink a program helyszínéről.
Balázs Erika, szaktanár

Tanulói vélemények:
„Leendő anyukaként és fodrászként tudnom kell, hogy mivel és hogyan lássam el a sérüléseket, mi a helyes teendő ilyen helyzetekben, hiszen lépten-nyomon fordulhatnak velünk elő ilyen kis balesetek. Szerintem az előadás nagyon hasznos volt” (J. B.)
„Mivel otthon szeretek szerelni, barkácsolni, így velem elég gyakran fordulnak elő ilyen kis háztartási balesetek. Sokszor egyedül kell fertőtlenítenem a sebeimet és a fertőtlenítő szerek helyes használata számomra nagyon hasznos információ volt.” (Sz. A.)
Szent Bazil Középiskola Jó, ha tudom, mit kell tenni! – Elsősegélynyújtási tanfolyam Kisvárdán a Telegdiben Hírek Szent Bazil Középiskola Jó, ha tudom, mit kell tenni! – Elsősegélynyújtási tanfolyam Kisvárdán a Telegdiben Hírek
További képek Facebook oldalunkon: facebook.com/felveteliiroda

Tags:
Menü