Egy nagysikerű szemléletformáló nap margójára

folder_openHírek

Szent Bazil Középiskola Egy nagysikerű szemléletformáló nap margójára HírekA debreceni Telegdi Kata Szakközépiskola, Szakgimnázium és Gimnázium a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesületével (LÉARE) együttműködve 2017 áprilisában sikerrel pályázott a Salva Vita Alapítvány és a Szerencsejáték Zrt. „Adj Egy Ötöst!” programjára.

A pályázat célja, hogy a felnövekvő generáció személyes találkozáson és élményeken keresztül ismerkedjen meg fogyatékossággal élő emberekkel; a pályázó személyes élményét a pályázat keretei között megossza másokkal, mint jó példát, jó gyakorlatot.

Intézményünk nyitottságra törekvő iskolaként szoros szakmai kapcsolatot ápol a LÉARE-n túl a Hallássérültek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményével, valamint a Debrecen Városi Szociális Szolgálat Thomas Mann utcai Idősek Klubjával. Tanulóink a LÉARE szervezésében rendszeresen részt vesznek szemléletformáló, érzékenyítő és egyéb közösségi programokon. „Segítő iskola” projektünk keretében fogyatékossággal élő vendégeink kozmetikai, fodrász, masszőr tanszalonjainkat kereshetik fel minden évben, valamint egészségügyi állapotfelmérésben vehetnek részt. Rendszeres résztvevői vagyunk az autizmus világnapja alkalmából szervezett Forrest-futásoknak, továbbá tanulóink különleges ellátást nyújtó intézmények „gyakori látogatói”. Így a programban való részvételünk nem volt előzmények nélküli.

A pályázati kiírásra három projekttel neveztünk és nagy örömünkre mindhárom pályázatunk bekerült az ország 50 legjobb programja közzé, melyek megvalósítása jelenlegi is zajlik.

Iskolánkban június 13-án – „Adj egy esélyt!” elnevezéssel, Nagyné Berke Mónika tapasztalati szakértő közreműködésével – nagyszabású interaktív szemléletformáló napot szerveztünk. A programok között „élő könyvtár” kikölcsönözhető fogyatékossággal élőkkel, szemkötős táncház, jelnyelvi oktatás, egészségügyi mérések beszélő eszközökkel, kerekesszékes és fehérbotos közlekedés, tandemezés, játszóház szerepelt. A napot Sulyok Péter, vak humorista stand up comedy-je zárta. A közreműködő szervezetek és támogatóink jóvoltából a programokon résztvevő diákjaink és vendégeink között értékes nyereményeket sorsoltunk ki. Reméljük, ezzel a programmal is közelebb hozhattuk a fogyatékossággal élő és nem fogyatékos emberek távolinak tűnő világát, és elindulhatunk egy olyan úton, amely az együttélés gördülékenységéhez vezet.

Megvalósító, közreműködő szervezetek:

Telegdi Kata Szakközépiskola, Szakgimnázium és Gimnázium, Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete (LÉARE), Hajdú-Bihar Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház, Fehér Bot Alapítvány Ifjúsági Irodája

Támogatóink:

Aquaticum Mediterrán Élményfürdő (4032 Debrecen, Nagyerdei Park 1.)

Cousin Fagyizó Debrecen (4026 Debrecen, Bethlen u. 47.)

Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft. (4028 Debrecen, Kassai út 26.)

Hair-Line Fodrászcikk és Biokozmetikai Kft. (1072 Debrecen, Klauzál tér 1)

Gulácsyné Kiss Katalin ev. (4024 Debrecen, Haláp u. 12.)

Gyémánt szépségszalon – Semsey Diána, Rédai Bernadett (4025 Debrecen, Piac u. 49-51.)

Vida Sándorné ev. (4025 Debrecen, Vörösmarty u. 5.)

Zipper Kft. Fodrász és kozmetikai anyagok Szakáruháza (4029 Debrecen, Csapó u. 46.)

Készítette: Farmasi József, intézményvezető

A programon készült képek itt láthatók: https://bit.ly/2rUHCe4

Tags:
Menü