Irány a Parlament!

folder_openDebreceni tagintézmény, Hírek

Iskolánkban már hagyomány, hogy minden évben ellátogatunk a Parlamentbe és részt veszünk az Országgyűlési Múzeum által szervezett Demokráciajátékban. A játék kertében a diákoknak lehetőségük van megismerni az országgyűlés törvényalkotó munkáját oly módon, hogy abban aktívan részt vesznek. Minden alkalommal négy társaság szereplésével zajlik a vita, ahol egy kormánypárt és koalíciós partnere, valamint az ellenzéki párt és koalíciós partnere hozzák fel érveiket és ellenérveiket egy adott törvényjavaslattal kapcsolatban.
Idén népegészségügyi témában „Az egészséges életmód elősegítése érdekében egyes törvények módosításáról” kellett törvényt alkotni. Csapatunkat a 13. és 14. évfolyamos pénzügy-számviteli ügyintéző és rehabilitációs terapeuta szakos tanulók alkották. A felkészülésben több, különböző szakmát oktató kolléga segítette a diákokat, támogatva a téma több irányból való feldolgozását. A diákok bővíthették kommunikációs és érveléstechnikai ismereteiket, és csoportmunkában dolgozhatnak. Kiváló lehetőség, hogy projektmunka keretében a felkészülés alatt mindezeket az egyéni és társas kompetenciákat fejlesszék, majd éles helyzetben gyakorolják.
A hajnali ébredés ellenére, csapatunk energikusan vágott bele a kalandba. A plenáris ülésen csakhamar parázs vita alakult ki a témában, s ez a bizottsági üléseken is folytatódott. A nap végére egy jó kompromisszum született, ahol minden párt javaslatát figyelembe véve egy új törvényjavaslat készült el. Összességében egy nagyon hasznos és tanulságos napot töltöttünk együtt, mert összekovácsolta a különböző szakon és évfolyamon tanuló diákokat és tanárokat. S hazafele a vonaton, már azt tervezték, hogy jövőre mit kell majd másként csinálni.

Pénzügyi-számviteli ügyintéző: Bana Enikő, Zilahi Dávid, Boros Nikolett, Kocsis Dorina Jordána, Czakó Dominika, Antal Zsombor, Tóth Lilla, Nagy Luca Borbála, Fodor Beatrix, Fekete Elizabet, Pipó Levente János, Czipter Paulina Andrea, Pósán Ádám, Antal Orsolya, Tőgyi Glőria, Nánási Anett, Hancsicsák Valentina, Böszörményi Lajos,
Rehabilitációs terapeuta (gyógymasszőr): Molnár Dóra, Balázs Panna, Cseszlai Vivien, Kerülő Dóra,

Következzenek a diákok gondolatai és véleményei:

„Véleményem szerint ez a megmérettetés jó ötlet ahhoz, hogy csapatot tudjunk összekovácsolni, megismerhessük egymást, kicsit kilépjünk a komfortzónánkból és megtudjuk, miben tudunk jól teljesíteni vagy fejlődni.”

„Sok új tapasztalatot gyűjtöttem és betekintést nyerhettem a parlamentben történő dolgok bizonyos részeibe. A csapatmunkában lévő részvételem új szintre emelkedett, így sokkal jobban tudok már együttműködni emberekkel. Valamint sokkal biztosabban merek kiállni a saját véleményem mellett.”

„Személy szerint a jövőben szeretnék még ilyen megmérettetésen részt venni,
mivel jobban beleláttam azokba a dolgokba, amelyekbe eddig nem tudtam. Megtapasztalhattam, hogy milyen a politikai élet egyetlen napja, plusz azt, hogy milyen bonyodalmakkal és kompromisszumokkal jár a törvényalkotás.”

Az eseményről az Országgyűlési Múzeum honlapján is találhatóak további információk és fotók, mely az alábbi linken érhető el: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=orszaggyulesimuzeum&set=a.870460891757324

Tags: , , ,
Menü