2015. március 13-án megtartottuk a kisvárdai Telegdi Kata Szakiskola és Szakközépiskolában e tanévi második nemzetiségi, népismereti programunkat. Választásunk most Olaszországra esett.
A program keretében tanulóink felelevenítették tudásukat az ókori Római Birodalom történelmével kapcsolatban, többek között, hogy mit jelent az a régi mondás, mely szerint „Minden út Rómába vezet”. Közösen felidéztük az általános iskolai tudásunkat, miszerint a Római seregek a Balatonról nyugatra lévő területeket foglalták el, itt terült el a Borostyánút, ami a legfontosabb kereskedelmi útvonal egyike volt. A mai Magyarország területén számtalan római település maradványait tárták fel, saját kultúrájukat itt hagyva, már a részeseivé lettek kicsiny hazánk életének. Az előadás során diákjaink továbbá a mai Olaszország kultúrájáról, vallásáról, oktatási rendszeréről hallhattak. Beszélgettünk a Dolce Vita, az olasz életérzésről, az élet igazi élvezetéről, az öltözködésről, a divatról, a népviseletről, a designról, és a gasztronómiáról. Az olasz divatot iskolánk egy-egy tanulója szemléltette is; a férfi elegánsan sportos, és a női visszafogott eleganciát. A tanulók a prezentációból megtudhatták, hogy Olaszországban az étel, a gasztronómia lenyűgöző, az olaszok napi étkezésére leginkább a tésztaételek (pasta) a jellemzőek, több száz félét állítanak elő. A tészta mindig durumlisztből készül, a pizzán nincsen ketchup és ananász sem, az átlagember által fogyasztott zöldségek típusa és mennyisége magasan túlszárnyal sok más nemzetet, halak – tengeri herkentyűk, kiváló minőségű húsok jellemzik az étrendet. Diákjaink csodálkoztak, miszerint az olaszok a világ egyik leghosszabban és leghosszabb ideig egészségesen élő népe, mely nagyban ennek az étkezési kultúrának köszönhető. Megtudták, hogy az olasz konyha ezerszínű, melyet földrajzi helyzetének köszönhet. Az előadás során képek segítségével mutattuk be a főbb látványosságokat, az úti céloknál rövid leírást mellékeltünk a képek mellé, melyet nem csak prezentációban kivetítve láttak tanulóink, hanem Olaszországot bemutató, képekkel gazdagon illusztrált könyvek jártak kézről kézre. Többek között beszélgettünk a velencei karneválról, híres olaszokról, a nemzeti sportról, az autógyártásról pár szóban. A bemutatót egy fél órás úti film követte, mely az ország főbb városait mutatta be, s melynek segítségével szinte olaszországi turistának érezhettük magunkat. Programunk zárásaként városunk egyik éttermében költhettük el a programhoz illő olasz ebédünket. Aki kedvet kapott ehhez a két olasz tésztaételhez, annak ajánljuk a receptjét!
Lasagne
Vöröshagymát megtisztítunk, majd apró kockára vágjuk. Pörköltalapot készítünk, amihez apróra darált sovány marhahúst adunk. Ízesítjük sóval, fűszerezzük őrölt borssal, kevés oregánóval és bazsalikommal. Végül darabolt paradicsomot adunk hozzá. Az egészet jól összekeverjük, és többször zsírjára pirítjuk. Közben jó ízű besamelmártást (tejmártást) készítünk: vajat olvasztunk, melyhez egy kevés lisztet adunk. Csomómentesre elkeverjük, majd tejjel felengedjük úgy, hogy bevonó képes állagú legyen. Sóval ízesítjük, fehérborssal és szerecsendióval fűszerezzük. Tepsit kivajazunk, és egy réteg lasagne tésztával kibéleljük. Ezt megkenjük besamelmártással, majd paradicsom szeleteket teszünk rá. Ezután újra tészta következik. Rétegezzük háromszor, majd az utolsó tetejére sajtot reszelünk. Előmelegített sütőben pirosra sütjük. Tálaláskor kockákat vágunk ki belőle, amit előmelegített tányéron kínálunk friss oregánóval díszítve.
Fusili tricolor tejszínes sonkával
Gépsonkát apró kockára vágjuk, melyet kevés vajon vagy oliva olajon kissé megpirítunk. Ezután felöntjük jó minőségű tejszínnel. Ízesítjük sóval, fűszerezzük őrölt fehérborssal és frissen vágott bazsalikommal. Az egészet alaposan beforraljuk. Közben a tésztát enyhén sós vízben megfőzzük és alaposan lecsepegtetjük. A tésztát óvatosan tálra tesszük, majd bőven meglocsoljuk az elkészült sonkás raguval. Tálaláskor frissen reszelt sajtot szórunk a tetejére.
Dudásné Bereczki Viktória, tanár
A program a TÁMOP – 3.1.4 – 12/2 – 2012 – 1133. pályázatnak köszönhetően valósult meg.
Tanulóink véleménye:
A mai napon a kisvárdai Telegdi Kata Szakiskola és Szakközépiskolában egy igen sokszínű országról, Olaszországról tartottak nekünk előadást. Nagyon érdekesnek tartottam tanárnő mondandóját, annak ellenére, hogy már kétszer is lehetőségem volt kilátogatni abba a gyönyörű országba. Sok olyan dolgot tudhattunk meg ezen a napon, amit mi diákok nem ismertünk, vagy nem is gondoltuk, hogy ilyen is létezik. Szó esett az előadáson Olaszország fővárosáról és híresebb városairól egyaránt. Azt is megtudhattuk, hogy az ottani emberek hogyan is élnek. Sokkal nyugodtabban, más szemlélettel gondolkoznak az életről, mint például mi magyarok. Megtudhattuk az étkezési szokásaikat, és azt is például, hogy honnan is származik a pizza, spagetti, vagy éppen a lasagne, de megtudtuk azt is, hogy a rengeteg tészta mellett nagyon sok zöldséget és gyümölcsöt is fogyasztanak. Olaszország nem csak az ételeiről híres, hanem a divatjáról is. Ők az év minden napján elegánsan öltöznek és nagyon igényes emberek. Szó esett Velencéről is, ami egy nagyon gyönyörű város, itt tartják minden év februárjában a velencei karnevált. Az előadást követően megnéztünk egy kisfilmet, ami egy kis betekintést adott nekünk Olaszországba, és a többi diáktársam is el tudta képzelni, hogy milyen is lehet ott az élet. Ez után a nagyszerű előadás után elvittek minket egy finom olasz ebédre, ami mindenkinek ízlett és örömmel fogyasztottuk el a tésztaféléket.
Koi Evelin 13. Irodai asszisztens osztály tanulója
Tetszett a prezentáció, nagyon jól ki volt benne hangsúlyozva az, amit én is észrevettem az olaszoknál. Legtöbbször ők sokkal temperamentumosabbak, mint ahogy mi azt gondolnánk, ez a prezentációból és az úti filmből is kiderült. Sokkal egészségesebben élnek és egészségesebbeket esznek, mint mi. Amikor ott nyaraltam, nekem a déli sziesztájuk kicsit fura volt, de akkor is volt ott élet. Általában mindenki behúzódott a hűvösre vagy be a tengerbe, amit valahol akár 30 méter hosszan is tisztán lehet látni. A prezentáció és az úti film megnézése után jól esett megkóstolni az étteremben az olaszok nemzeti ételéből kettőt, a lasagne-t és a tejszínes, sonkás tricolor tésztát.
Jánvári Ádám 13. Irodai asszisztens osztály tanulója, aki a prezentációban a Seuso lelet együttes kapcsán gyűjtőmunkájával segítségemre volt.
Ezen a pénteki napon iskolánk újabb előadással lepett meg minket, amely által Olaszország különleges világába csöppenhettünk egy kis időre. Dudásné Bereczki Viktória tanárnő bemutatta nekünk a „csizmaország” jellegzetességeit, kultúráját, szokásait, finom ételeit, épületeit és divatját. A divat téma taglalása közben én is részt vehettem a bemutatóban, az elegáns olasz divat modelljeként. A kiváló, tartalmas előadás közben szakácskönyveket, útikönyveket, illetve a Vénusz Istennőt formáló szobrot is megtekinthettük, majd egy úti filmet vetített le nekünk tanárnő. Az előadás után megebédeltünk az egyik helyi étteremben, ahol tricolor és lasagne tésztát fogyaszthattunk, amelyek nagyon ízletesek voltak. Így végül új információkkal, tele hassal zárhattuk a hetet. Ez által tényleg kicsit Olaszországban érezhette magát a diák az iskolai napok után. Ez úton is köszönjük tanárainknak az izgalmas előadásokat!
Lizák Tímea 13. Gyakorló fodrász osztály tanulója
A hétvége előtt a nemzetiségi és népismereti program lehetőséget adott arra, hogy az olasz kultúrába betekinthessünk. Történelmi eseményeit hallgatva csodáltuk az előadást, többek között hallhattunk a Seuso kincsekről, és arról, hogy Pécs Magyarország egyetlen olyan római emléke, mely világörökségi rangot kapott. Sok mindent megtudtunk Olaszország elegáns öltözködésről, a változatos íz világáról, regionális konyhájáról. Aki még nem járt ebben az országban, az a prezentáció után levetített úti filmben láthatta, milyen szép országról szólt tanárnő bemutatója. Az előadás és kisfilm közben lehetőség adódott, hogy szakácskönyveket, illetve úti könyveket nézzünk. A program végén egy étteremben olasz ízeket kóstolhattunk meg, melyek elnyerték tetszésünket.
Balogh Attila 10. Számítógép-szerelő, karbantartó osztály tanulója
További képek Facebook oldalunkon: facebook.com/felveteliiroda