A 13. évfolyamos gyakorló kozmetikus osztály késői Mikulás partija az Alapkozmetikumok készítése órán főzőcskézéssel telt el 2015. december 8-án. Mivel a tananyagban házi szerekből készült pakolásokról; azok bőrre gyakorolt jótékony hatásairól tanultunk, házi feladatként mindenki kapott egy növényi és egy állati eredetű anyagról gyűjtőmunkát.
A kiselőadásokban szó esett a külsőleg és belsőleg kifejtett jótékony hatásokról; majd ezekhez pakolások készítésének receptjeiről, valamint néhány étel receptjéről is, így egyre éhesebbek lettünk. Ezért elhatároztuk, hogy idén az utolsó óráinkon egy utó-Mikulás; elő-Karácsonyi vendéglátás kapcsán elkészítjük néhány vitaminban és fontos tápanyagokban gazdag és kedvelt ételünket. Az első művelet a kelt tészta dagasztása volt, amiben élesztő, tej, tojás, vitaminokban gazdag energiaforrásaink; majd a palacsinta tésztájában ismételten használatuk ezeket az alapanyagokat. Tölteléknek különféle házi gyümölcslekvárokat fogyasztottunk, pl. szilva, barack, meggy, cseresznye, alma, körte. A harmadik ételünk a sütőtök krémleves is nagyon fontos és ízletes, egészségmegőrző és gyógyító hatású. A sütés-főzés mellé természetesen karácsonyi zenéket hallgattunk. Így ápoltuk bőrünket immár tudatosan, belülről is.
Polyákné Márta Edina
gyakorlati oktató
„A mai napunk is rendkívül jól sikerült, mert közösen főzőcskéztünk, jókat nevettünk. Nem sokat forgolódok a tűzhely körül, de most én is oda álltam palacsintát sütni. A sütőtök krémleves nagyon finom lett, illetve a házi lekvárral ízesített palacsinták is. Mindannyian hoztunk valamit: olajat, lisztet, tojást, tejet, palacsintasütőt, gyúró deszkát; tanárnő is kipakolta a fél konyháját: bot mixert, kelesztő tálat, villany tűzhelyet. Az elkészített ételeket közösen, egy nagy terített asztal mellett fogyasztottuk el. Várom a következő közös főzést!” (Kovács Krisztián, 13. évfolyamos gyakorló kozmetikus tanuló)
„Mikulásra való tekintettel megleptük magunkat egy-két finomsággal. Készítettünk sütőtök krémlevest, palacsintát és fánkot. Mindenki izgatottan sürgölődött a „konyhában”. Ki éhesen, ki pedig tettre készen. Itt sütöttem életem első, és még vagy tizedik palacsintáját is. Jó hangulatban telt el ez a nap. Viccelődtünk, nevetgéltünk. Az ebéd fantasztikus lett. Egyáltalán nem szeretem a sütőtököt, ezért tartottam az ízétől. Meglepődtem, hogy mennyire finomat főztünk. Nagyon élveztem ezt a napot, remélem lesz még ilyen.” (Krak Barbara, 13. évfolyamos gyakorló kozmetikus tanuló)
További képek: http://on.fb.me/1ZhlxSs