A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Nagy László Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium a Szakképzésért Alapítvány támogatásával 2011. december 3-án (szombat) negyedik alkalommal rendezte meg a „Kunhegyesi Rózsakert Kupa” elnevezésű gasztronómiai versenyét azzal a céllal, hogy segítse a vendéglátást oktató szakiskolákban tanuló diákok szakmai tudásának fejlődését a cukrász, szakács és pincér területeken. A versenyre 11 kategóriában lehetett nevezni. Az alábbiakban a debreceni Tessedik Sámuel Szakképző Iskola és Gimnázium szakácstanulójának rövid beszámolóját adjuk közre, aki két kategóriában is eredményesen szerepelt a megmérettetésen.
Írta: Barna Lászlóné, osztályfőnök, felkészítő tanár
A 2011 decemberében megrendezett versenyen második alkalommal vettem részt, s a korábbi tapasztalataimat felhasználva két kategóriában is képviseltem iskolámat. Az artisztikai munkámat a színházak, színjátszás világából merítettem, míg a hideg dísztál és előételek között olyan fogások szerepeltek, mint a „fürjtojások lucernacsíra fészekben” vagy az „olasz pestós sajt randevúja magyar kecskegomolyával, fűszeres burgonyachips-szel”. Az éjszakába nyúló előkészületek, főzés és zöldségfaragás eredménye végül mind a szakmai zsűri, mind pedig a nagyközönség tetszését elnyerte: szakács artisztikában bronzérmet, hidegkonyha kategóriában oklevelet szereztem.A verseny ideje alatt filmvetítések, artisztikai bemutatók és szakmai előadások tették színesebbé a programkínálatot. Utóbbiak kapcsán új eljárások, díszítőelemek elsajátítására is lehetősem nyílt, amelyeket az újabb megmérettetéseken és a gyakorlati helyemen egyaránt hasznosíthatok.Köszönöm tanáraimnak és iskolámnak, hogy támogatásukkal ismét részt vehettem ezen a színvonalas versenyen!
Írta: Tóth János, szakácstanuló