A debreceni Tessedik Sámuel Szakképző Iskola és Gimnázium 11. évfolyamos szakácstanulói 2012 decemberében egy rendhagyó üzemlátogatáson vettek részt a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. A tanulmányi kirándulás része volt a gazdálkodás, a raktározás, a felszereltség és a szakképesítések felmérése az adott intézményben. Látogatásunk elején magáról az intézetről, a fogvatartottak körülményeiről, a jogszabályi feltételekről és változásokról hallgattunk meg egy rövid előadást. A konyhára 12 órakor, ebédidőben érkeztünk. Ekkorra a kizárólag elítéltekből álló szakácsbrigád már végzett a konyhai teendőkkel, és 10 perc erejéig el tudták különíteni a rabokat. Sok szakács csak álmodhatna egy ilyen felszereltségű konyháról: a HACCP-s szabályokat állami támogatásokból finanszírozták, minden dolgozó külön műveletet végez, egy műszak 4 órás munkaidőből áll, és a 160 főre 8–10 dolgozó főz. A konyhán tevékenykedő szakképzett munkások 3 hónapra 20 000 Ft munkabért kapnak, továbbá jó magaviseletükért és a munkájukért kommunikációs engedményekben részesülnek: többször fogadhatnak látogatókat, többet beszélhetnek telefonon és több csomagot küldhetnek részükre. A konyha teljes egésze kamerával megfigyelt terület. Mivel a rabok itt elkerülhetetlenül is szúró-vágó eszközökkel dolgoznak, ezért szakvéleményre van szükség, a labilis személyeket pedig pszichológiai teszteken szűrik ki.
Látogatásunk több szempontból is tanulságos volt: a tanulók több hiedelemmel is leszámolhattak, valamint megtanulhatták értékelni leendő munkájukat.
Készítette: Nagy Alexandra, szakoktató