Felzárkóztató képzés a Felnőttek Középiskolájában

folder_openHírek

A nappali rendszerű szakiskolai oktatás keretében megszervezett felzárkóztató oktatásban azok a tanulók vehetnek részt, akik nem fejezték be az általános is-kola nyolcadik évfolyamát és elmúltak tizenhat évesek.

A felzárkóztató oktatás befejezésé-ről kiállított iskolai bizonyítvány szakképzési évfolyamba lépésre, továbbá az általános isko-lában a nyolcadik évfolyamig, illetve a szakiskolában kilencedik-tizedik évfolyamon osztá-lyozóvizsga letételére jogosít.

A tanulók a felzárkóztató oktatás eredményes befejezése után a szakiskola első szakképzési évfolyamába léphetnek, ahol alapfokú iskolai végzettséghez – a nyolcadik osztály elvégzéséhez -, a tizedik osztály elvégzéséhez, alapműveltségi vizsgához kötött és iskolai előképzettséghez nem kötött szakképesítéseket sajátíthatnak el.

A szakkép-zési évfolyamokon azoknak a tanulóknak, akik nem rendelkeznek alapműveltségi vizsgával – amennyiben a szakmai vizsga letételének feltétele ennek megléte -, alapműveltségi vizsgá-ra történő felkészítés is folyik. A felzárkóztató oktatás keretében általános műveltséget meg-alapozó nevelés-oktatás, pályaorientáció, szakmai előkészítő ismeretek oktatása és szakmai alapozó oktatás (oktatás, elektrotechnika – elektronika, ügyvitel, informatika, mezőgazdaság és élelmiszeripar szakmacsoportokban) folyik elméleti és gyakorlati tanórai foglalkozások keretében.

A jogszabály csak a belépő Tanulók életkorát határozza meg – 16 éves életkor be-töltése -, illetve az általános iskolai végzettség hiányát rögzíti feltételként. Tekintettel azon-ban arra, hogy csak nappali rendszerű iskolai oktatásban szervezhető meg, a tanuló csak ab-ban a tanévben kezdhet utoljára tanévet, amelyben a 22. életévét betölti. A felzárkóztató ok-tatásban részt vevő tanulót az iskolai osztály megszervezésekor két tanulóként kell számí-tásba venni. Finanszírozásáról a mindenkor hatályos költségvetési törvény rendelkezik. A felzárkóztató oktatás megszervezhető egy vagy kétéves formában. Az egyéves időtartamú felzárkóztató oktatást a szakiskola tizedik, a kétéves időtartamú felzárkóztató oktatást a ki-lencedik-tizedik évfolyamán kell megszervezni.

Azok a tanulók, akik viszonylag több isme-rettel rendelkeznek, az egyéves, akik kevesebbel, a kétéves felzárkóztató oktatás keretében sajátíthatják el a szakmatanulás megkezdéséhez szükséges készségeket, ismereteket, képes-ségeket. Az iskolának a belépő tudásszint felmérése alapján kell megállapítania, hogy a ta-nuló melyik programba léphet be.

Tags:
Menü