VI. Pelikán-Semix Kupa – és egy újabb érem

folder_openHírek

Az idei évben hatodik alkalommal rendezték meg a „Pelikán Kupa” gasztronómiai versenyt. A szakács, cukrász és felszolgáló szakmák képviselői 2011. április 9-én (szombat) a Szolnoki Főiskola CAMPUS  épületének aulájában 9 kategóriában mérhették össze tudásukat. Kéki Sándor, a debreceni Tessedik Sámuel Szakképző Iskola és Gimnázium végzős diákja „Tanuló szakács” kategóriában ezüstérmet szerzett. Eredményéhez ezúton is gratulálunk!

Írta: Junászka Dánielné osztályfőnök

Az alábbiakban Kéki Sándor szakácstanulónk rövid beszámolóját adjuk közre:

A jó hangulatú és nívós versenyt a Szolnoki Főiskola CAMPUS épületének aulája rendezték meg. A versenymunkák értékelése 9 órától kezdődött, 11 órától pedig a nagyközönség is birtokba vehette a feldíszített asztalokat. A „Tanuló szakács” kategóriában 1 db 4 személyes alkalmi hideg dísztálat és plusz egy komplett adagot tányérra tálalva, valamint 3 db hideg vagy  3 db meleg előételt hidegen tálalva kellett készíteni (az előbbit választottam). Az ételek elkészítésére összesen 40 órát fordítottam, a verseny ideje alatt 42 órán át voltam fenn, s a menüsor 40 ezer Ft-ba került. A versenyre 147 induló 119 versenymunkával nevezett, a kategóriámban 30-an indultak, ahol végül ezüstérmet szereztem – egy nem akármilyen zsűri előtt. A zsűri tagja volt: Mátyás Rudolf mesterszakács, a 1986-os világbajnokság abszolút győztese, Mile József mesterszakács, a 2006-os világbajnokság abszolút győztese, Varga Károly mesterszakács, a 2010-es világbajnokság abszolút győztese és Pálszabó Mihály mesterszakács, a francia gasztronómia lovagja, a JNSZMKIK mestervizsga-bizottság elnöke. Köszönöm intézményünk, tanáraim és támogatóim megtisztelő bizalmát, és remélem, a jövőben is további sikereket könyvelhetek, könyvelhetünk el együtt!

A menüsor:
4 személyes dísztál:

  • Konyakos málnával marinált vajhalfilé, bébikukoricás édesburgonya terrine-nel, pepinós narancsöntettel
  • Zöldspárgával töltött mahi-mahi filé, párolt zöldségekkel, sült céklamártással
  • Légli 333 Balatonboglári 2010.

3 hideg előétel:

  • Kapribogyós, kaliforniai paprika-mixes tőkehalrolád, párolt cukorborsóval, chilis paradicsommártással
  • Balatonboglári Merlot-Kékfrankos 2007.
  • Sárgarépával tűzdelt sertésszűz szőlőlevél köntösben, vöröslencsés-mungóbabos tofu terrine-nel,
    kapros öntettel
  • Pannonhalmi Tramini 2010.
  • Tárkonyos, mascarponés-sonkás rakott zöldség, hollandi mártással
  • Szeremley Rizling 2008.

Írta: Kéki Sándor szakácstanuló

Tags: , , ,
Menü