Mindennapi kenyerünk

folder_openHírek, TÁMOP-2.2.5.

2013. május 30-án a nyíregyházi Tessedik Sámuel Szakképző Iskola és Gimnázium, 9. osztályos szakács és pincér tanulóinak lehetősége nyílt arra, hogy ellátogassanak a Sóstói Múzeumfaluba és időutazást tegyenek a régi paraszti kultúra és gasztronómia világába. Első utunk a kismesterségeket bemutató műhelysor előtt vezetett, ahol megtekintettük a mézeskalácsos, suszter, kalapos, kádár, kékfestő, kerékgyártó és borbély műhelyeket.

Sétánkat a „múzeumi falu” központjában folytattuk, ahol a barabási iskola, a református templom, a harangtorony, a paplak, a tűzoltószertár, a szatócsbolt és a kocsma található. Az anarcsi porta konyhájában részt vettünk Nagyné Bősze Katalin népművelő előadásán, aki megismertette velünk a kenyérsütés hagyományos eszközeit és a kelesztett fehér kenyér történetét. Az előadás közben Zsuzsa néni a gyakorlatban is bemutatta a kenyérdagasztás és sütés illetve vajköpülés fortélyait. A bátrabb tanulók résztvehettek a munkafolyamatokban is. Amíg a kenyér sült a kemencében, addig a csoport megnézte a szegény, középparaszti és kisnemesi lakóházakat és gazdasági épületeket. Délre kisültek a finom házikenyerek, amit fáradt kis csapatunk jóízűen fogyasztott el a házi készítésű vajjal.

Ez a tanulmányi kirándulás a „TÁMOP 2.2.5.A–12/1–2012–0022 A Tessedik Sámuel Szakképző Iskola és Gimnázium szakképzéseinek továbbfejlesztése Nyíregyháza Móricz Zsigmond utcai telephelyén” projekt keretében valósult meg.
Készítették: Erdélyi-Farkas Tímea és Somogyiné Nagy Katalin
Szent Bazil Középiskola Mindennapi kenyerünk Hírek TÁMOP 2.2.5. Szent Bazil Középiskola Mindennapi kenyerünk Hírek TÁMOP 2.2.5. Szent Bazil Középiskola Mindennapi kenyerünk Hírek TÁMOP 2.2.5. Szent Bazil Középiskola Mindennapi kenyerünk Hírek TÁMOP 2.2.5. Szent Bazil Középiskola Mindennapi kenyerünk Hírek TÁMOP 2.2.5. Szent Bazil Középiskola Mindennapi kenyerünk Hírek TÁMOP 2.2.5. Szent Bazil Középiskola Mindennapi kenyerünk Hírek TÁMOP 2.2.5.

Tags: , , ,
Menü