Szappant főztek a kisvárdai gyakorló fodrászok

folder_openHírek

Közismerten a legősibb tisztálkodási szer a szappan. Régen a háztarásokban megmaradt felesleges zsiradékból (sertészsírból, marhafaggyúból) és hamuzsírból főzték. Majd régi kibélelt fiókokba öntötték, és elrakták például a padlásra, ahol hónapokig érlelődött, „pihent”. Manapság már ritkán főzik házilag, hiszen a szépségipar rengetegféle szappant kínál számunkra. Ennek ellenére a kisvárdai Telegdi Kata Szakiskola és Szakközépiskola tanszalonjában a 13. évfolyamos gyakorló fodrász tanulókkal az alapkozmetikumok előállítása tananyagrész keretein belül kipróbáltuk a szappanfőzés fortélyait.
Először is beszereztük a hozzávalókat (szappanfőző lúgot, növényi és állati zsiradékot, illóolajokat stb.), átismételtük a balesetvédelmi szabályokat, aztán átvettük a szappankészítés lépéseit, megnéztük kisfilmeken, hogyan készítik a szappant a szakértők és nekiláttunk a munkának. Először levendulás szappant főztünk hideg eljárással olíva olajból levendula virágzat, illóolaj, nátronlúg és desztillált víz felhasználásával. A következő alkalommal meleg eljárást alkalmaztunk és sertészsírból, napraforgó olajból főztünk szilárd szappant, amit szintén illóolajokkal dúsítottunk. A szappan-masszát formákba öntöttük, és egy-két hétre eltettük érlelődni. Az eredmény magáért beszélt – gyönyörű fehér illatos szappanokat kaptunk. A tanulóink nagyon élvezték azt, hogy közreműködhettek egy ilyen folyamatban és elégedetten próbálták ki közös munkájuk eredményét.

Balázs Erika, szaktanár
Tanulói vélemények:

Így sokkal érdekesebb volt az oktatás, hogy nem csak elméletben, hanem a gyakorlatban is megcsináltunk egy feladatot. Láthattuk a szappan elkészítésének folyamatát. Élveztük, hogy saját kezűleg készítettük, mert így meg tudtunk ismerkedni a különböző hozzávalókkal is.” (S. N. 13. évfolyamos gyakorló fodrász szakos tanuló)

Több osztálytársammal egyetemben én is nagyon élveztem a szappankészítést, mert olyan dolgokat láttunk és csináltunk ezzel kapcsolatban, amiben eddig még nem volt részünk. Örülök, hogy most volt.” (T. E. 13. évfolyamos gyakorló fodrász szakos tanuló)

Szent Bazil Középiskola Szappant főztek a kisvárdai gyakorló fodrászok Hírek
Szent Bazil Középiskola Szappant főztek a kisvárdai gyakorló fodrászok Hírek

Szent Bazil Középiskola Szappant főztek a kisvárdai gyakorló fodrászok Hírek

Tags: , ,
Menü