Kell egy kis önismeret!

folder_openHírek, TÁMOP 3.3.10-046, TÁMOP-3.3.10.

A debreceni Telegdi Kata Szakiskola és Szakközépiskola a TÁMOP-3.3.10.A-12-2013-0046. Továbbtanulást erősítő kezdeményezések támogatása a Telegdi Kata Szakiskola és Szakközépiskolában pályázata keretében tanulói számára november hónapban önismereti-kommunikációs, illetve álláskeresési csoportfoglalkozást szervezett.

Az alábbiakban Varga Fanni 14. évfolyamos irodai asszisztens tanuló beszámolóját közöljük.
Nagyszerű előadó, remek légkör, tanulságos történetek, szuper tanácsok
Iskolánkban egy életmód-tanácsadó fiatalember tartott önismereti előadást a diákoknak. Amint megszólalt lehetett érezni, hogy nagyon pozitív ember és nagyszerű a kisugárzása, mindig mosolygott és közvetlen volt. Az előadás kulcsszavai: nevetés, aktivitás, pozitív légkör.
Az első téma a vonzás törvénye volt, ami arról szólt, ha negatív dolgokat vonzunk be, akkor negatív dolgok történnek velünk. Például: nem arra kell gondolni, mikor késésben vagyunk, hogy remélem NEM kések el, inkább gondoljunk arra, hogy SZERETNÉM elérni a buszomat, és időben érkezni a munkahelyemre. Az előadó azt tanácsolta, igyekezzünk tudatosan így gondolkodni.
A második téma az önbizalom volt. Kérte, hogy írjuk le egy lapra tízes skálán, mennyire van önbizalmunk. Születtek alacsony értékek is, ezért megkérdezte, hogy mitől lehetne több önbizalmunk. Kevesebb súly, hosszabb lábak, több súly… „Érdekes, mindenkinek a külseje miatt kevés az önbizalma.” – jegyezte meg az előadó.
El kellett mondanunk, hogy milyen önbizalom-növelő dolgokat ismerünk. Felsoroltunk egy párat, ő is említette, hogy a háza tele van önbizalom-növelő mondatokkal. Például: csodálatos vagy! Továbbá azt is megtudtuk, hogy az önbizalomhoz tartozik az is, hogy merjünk belevágni olyan dolgokba, amitől félünk.
Megbeszéltük, hogy mi a különbség az önbizalom és az egoizmus között. Aki tele van önbizalommal, a sikereiről beszél, viszont az egoista folyton magáról beszél.
Kiderült, hogy sokan vannak, akik egy kalap alá veszik ezt a két embertípust. „Ha arról beszélsz, hogy mit értél el eddig, az nem egoizmus, csak büszke vagy magadra, hogy igen, ezt is megcsináltam!” – mondta az előadó.
A stresszről is szó esett. Kérte, hogy írjuk le, mennyire érezzük magunkat stresszesnek 0–100% között. Érdekelte, hogy milyen stresszlevezetési tevékenységeket ismerünk. Zenehallgatás, olvasás, tornázás stb.
Az utolsó téma a konfliktuskezelés volt. Hogyan mondjuk el valakinek, ha problémánk van vele, az irodában hogyan kezeljük a konfliktusokat a munkatársakkal és a főnökkel, ezeket boncolgattuk együtt. Kiosztott egy tesztet, hogy megtudjuk, milyenek vagyunk: versengő, problémamegoldó, elkerülő vagy alkalmazkodó típusok.

Az előadásról néhány diák véleménye:

„Nekem tetszett az előadás. Közvetlen volt és barátságos az előadó. Sok hasznos és érdekes dolgot tudhattunk meg az általa kiosztott teszteknek és elmondott információknak köszönhetően. Javaslom, hogy legyen még több ilyen és ehhez hasonló előadás, mert ez mindenki számára hasznos.”

„Nagyon tetszett az előadás. Az előadó férfi nagyon szimpatikus volt. Úgy gondolom, sok emberre voltak pozitív hatással a szavai. Előnyös programnak tartom.”

„Nagyon jó volt az előadás. Szerintem hatásos volt és érdekes. Az előadó közvetlen volt, aranyos és jó volt a kisugárzása. Máskor is lehetne ilyen előadást szervezni. Nem volt unalmas.”

„Számomra nagyon érdekes előadás volt. Az előadó nagyon barátságos volt és beszédes. Sok információt osztott meg velünk. Jó lenne, ha még lennének ilyen érdekes előadások.”

„Ez nagyon jó előadás volt! Sokat tanulhattunk belőle és az előadó is közvetlen volt. Szerintem a jövőben is lehetne tartani hasonlóan jó és hasznos előadásokat.”

Készítette: Varga Fanni, irodai asszisztens tanuló

A program megvalósulását a TÁMOP-3.3.10.A-12-2013-0046. azonosító számú projekt támogatta.

Szent Bazil Középiskola Kell egy kis önismeret! Hírek TÁMOP 3.3.10 046 TÁMOP 3.3.10. Szent Bazil Középiskola Kell egy kis önismeret! Hírek TÁMOP 3.3.10 046 TÁMOP 3.3.10.

További képek Facebook oldalunkon: facebook.com/felveteliiroda

Tags: , ,
Menü