A sikeres írásbeli vizsga után 2015. május 21-én kora reggel izgatottan gyülekeztek a nyíregyházi Tessedik Sámuel Szakképző Iskola és Gimnázium végzős tanulói, hiszen elérkeztek a vizsgaidőszak utolsó mérföldkövéhez, az OKJ-s gyakorlati vizsgához.
A megnyitó után a pincér tanulók egy ötfogásos menüt és hozzá illő italsort állítottak össze, melyet számítógépen is megszerkesztettek. Ezután a vizsgázók díszterítést végeztek. Közben a szakácsok kihúzták a tételeket, melynek alapján 4 óra alatt egy levest, egy főételt és desszertet kellett elkészíteniük. A tanulók fegyelmezetten végezték a munkájukat, jól átgondoltan kellett megszervezniük az ételek készítésének munkafolyamatait. Mire a szakácsok elkészültek a 3 fogásos menüvel, addigra a pincérek előkészítették az ételek felszolgálásához szükséges terítéket. Következett az élő munka, melynek során a felszolgálók fogadták a vendégeket, ismertették a menüsort és svájci illetve angol felszolgálási módban szolgálták fel a finom fogásokat. Új vizsgaelemként jelent meg a vendég asztalánál végzett különleges éttermi munka, tanulóink Gundel palacsintát flambíroztak, Görög salátát készítettek illetve szárnyast trancsíroztak.
A szakácsok kitálalták az általuk készített ételeket, amit a vizsgabizottság tagjai meg is kóstoltak, illetve a diákoknak el is kellett mondani az elkészítés menetét. A tanulók értékelésében figyelembe vették az ételek tálalását, díszítését, hőfokát, állagát.
A fárasztó nap végén mindenki hivatalosan szakáccsá és pincérré vált.
Gratulálunk, és további sikereket kívánunk! Köszönjük az őket felkészítő tanárok munkáját!
A szakács és pincér diákok felkészítő tanárai:
Kovalecz – Szabó Csilla (angol)
Somogyiné Nagy Katalin (élelmiszerismeret, gazdálkodási ismeretek)
Király Attila, Juhász Mónika (szakoktatók)
Losonczi Tibor Menyhért (szakoktató)
Erdélyi – Farkas Tímea (ételkészítés)
Készítette: Erdélyi – Farkas Tímea, osztályfőnök
További képek Facebook oldalunkon: facebook.com/felveteliiroda