„Kossuth Lajos azt üzente…”

Szent Bazil Középiskola „Kossuth Lajos azt üzente…” Debreceni tagintézmény Hírek Szent Bazil Görögkatolikus Középiskola

Hangzott iskolánk tanulói szájából a sokak által ismert lelkesítő forradalmi ének 2018. március 14-én, a debreceni Petőfi szobor tövében.

De mi is történt pontosan ezen a jeles napon?

A történelem magasságából szemlélve 1848. március 15-e, csupán egy egyszerű esős, tavaszi nap volt. Ám iskolai tanulmányainkból tudjuk, hogy ezen a napon Pesten forradalom zajlott. Tudjuk, hogy Petőfi Sándor és fiatal társai – akiket márciusi ifjak néven emlegetett az utókor – a Pilvax kávéházból elindulva a Landerer nyomdához vonultak, kinyomtatták 12 pontba foglalt követeléseiket és kiszabadították a jobbágyok sorsát szívén viselő Táncsics Mihályt.

Pesten vér nélkül győzött a forradalom.

Március 15-ét joggal tartjuk legnagyobb nemzeti ünnepünknek, mely nap minden korban a magyar szabadság szimbóluma maradt.

Iskolánk 11 lelkes tanulója segítségével átélhettük a fent említett eseménysort, időrendben.

Elhangzott a méltán híres Nemzeti dal, felelevenítettük a 12 pontot és idézet hangzott el Petőfi Sándor naplójából.

„Üdvözlégy születésed napján, magyar szabadság! Először is én üdvezellek, ki imádkoztam és küzdöttem éretted, üdvezellek oly magas örömmel, amilyen mély volt a fájdalmam, midőn nélkülöztünk tégedet!”

A készülődésben az intézmény más osztályait is részt vállaltak. A bolti eladók kokárdát készítettek, amit a társaik büszkén viseltek a jeles ünnepen.

Az ünnepi megemlékezés a hősök emléke előtti tiszteletadással zárult, amit koszorúzással tettünk még emelkedettebbé.

Készítette: Kocsárdiné Juhász Zsuzsanna, szaktanár

Az eseményen készült képek itt láthatók: http://bit.ly/2tW5MuE

Tags: ,
Menü