Ünnepi megemlékezés

Szent Bazil Középiskola Ünnepi megemlékezés Debreceni tagintézmény Hírek Szent Bazil Görögkatolikus Középiskola

A közeli napokban nemzeti ünnep szólított bennünket az emlékezés asztalához. 1956 forradalmának és szabadságharcának dicső napjait idéztük föl a 13. évfolyamos Kisgyermekgondozó, – nevelő osztály tanulóinak ünnepi műsora által.

De mi is történt pontosan ebben az évben, ezen a jeles napon?

Nemcsak forrongás és harc volt 1956 története, hanem az elmúlt 100 év legnagyobb boldogsága is. Maga a mennyország volt az a 10 nap is. Boldogságban úszott az egész ország. A durvák megszelídültek, a zárkózottak kinyíltak, a zsugoriak bőkezűek lettek, a keserűek mosolyogtak, sőt a reményvesztettek is bizakodni kezdtek. Örömmámor áradt szét a szívekben. Jó volt Magyarországon élni, jó volt magyarnak lenni. Így maradjanak meg emlékezetünkben ezek a napok! 1956 a magyar nép nagy és egyetemes boldogsága volt: Szép és dicső. A balsorssal tépő történelmi idők közepette meleg sugárzás és fénylés.

1945-ben egy megnyomorodott nép – hat háborús év borzalma után – hittel, bizakodással tekintett a jövőbe s látott hozzá a romok eltakarításához, az ország újjáépítéséhez. Éhesen, rongyosan, fázva és hajléktalanul kiáltotta: Felszabadultunk! Felszabadultunk szovjet segítséggel, ezért azonban keményen meg kellett fizetnünk. A segítségnyújtás mögött ott lapult a zsarnokság.

Testet nyomorító, lelket bénító, megalkuvásra kényszerítő idő következett.
A 41-es évek végén, az 50-es évek elején mindent szovjet mintára tettünk. A túlzott iparosítás, a mezőgazdaság visszaszorítása, a torz gazdaságpolitika az országot lehetetlen helyzetbe hozta.

Az elégedetlenség, az elkeseredés, a szabadságvágy az 1956. október 23-ai felvonással kezdődött, és a magyar forradalomhoz vezetett. 1956. október 23-án az egyetemi ifjúság békés tüntetést szervezett. Egyszerű emberek, munkások, járókelők csatlakoztak hozzájuk.

Az ifjúság fő követelései:

  • szolidaritás a lengyelekkel
  • tárgyalás a szovjetekkel egyenjogúság alapján
  • Nagy Imre legyen a miniszterelnök
  • demokratikus választások
  • munkásellenőrzések az üzemekben
  • Rákosi és híveinek felelősségre vonása
  • Vonják ki a szovjet csapatokat Magyarországról!
  • Általános, titkos választásokat!
  • Teljes szólás és sajtószabadságot!
  • Szabad rádiót!
  • Az idegen címer helyett a Kossuth címer visszaállítását!

Este százezres tömeg tüntetett, a rádiónál tűzharcra került sor. Éjjel fegyveres felkeléssé szélesedett a békésnek induló tüntetés. Másnap kitört a szabadságharc.

Október 24–25: Nagy Imre és reformerekből álló kormánya tehetetlen volt a forradalmi szervezetekkel szemben, a szovjet hadsereg kivonult a fővárosból.

Október 27-én új kormány alakult Nagy Imre vezetésével, aki tűzszünetet rendelt el. Bejelentette, hogy a szovjet csapatok kivonulnak az országból.

November 4-én a szovjet tankok megszállták Budapestet. Nagy Imre megválasztott miniszterelnök hiába kért segítséget a nyugati világtól. A szovjet tankok túlerejével szemben a bátor ifjúság és a forradalmárok elbuktak. Az 1956-os októberi forradalmat vérbe fojtották, a magyar szabadságharc összeomlott.

1989 óta elfoglalták a méltó helyet a magyar történelem 1956-os mártírjai. Azok, akik életben maradtak, nehéz lelki terhet hordoztak magukban hosszú éveken át, s mind a mai napig nem tudták feledni 1956 emlékét, szellemét.

„Széna tér, Corvin-köz véres harci terek.

Könnyel megáztatott szent utca szegletek.

Amerre csak járok – dicső Pesti Srácok –

Áldjon meg az Isten, ha még meg nem áldott, –

dicső Pesti Srácok.”

(Pálinkás Andor: Felkelő dal – 1956 részlet)

Az ünnepről készült képeinket itt lehet megnézni: https://bit.ly/2PPcjBh

Tags: , ,
Menü