Ifjúsági misszió

A Szent Bazil Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium debreceni tagintézményének diákjai érdekes és sokszínű ifjúsági programon vettek részt 2018.10.18-án a Hajdúdorogi Főegyházmegye Érsekségén.

A több mint 100 diákot megmozgató rendezvény egy rövid közös imával kezdődött, majd Seszták István atya köszöntőjét hallgathattuk meg a program fő témájáról, az Ifjúságról. Az együtt töltött nap célja ugyanis az volt, hogy a részt vevő fiatalok testközelből, személyes példákon keresztül láthassanak olyan életutakat, amelyek – a rengeteg nehézség ellenére – sikeresek, elismerésre méltóak, előremutatóak.

Ennek szellemében öt előadó tette tiszteletét körünkben: Tóth János, Grunda Marcell, Soltész Ian, Balogh Boglárka és Beri Ilona.

Az előadások előtt Kiss László atya tartott egy rövid előadást az ima fontosságáról és lelki összekötő erejéről, és közös imára hívott bennünket.

A nap további részében az előadóké volt a főszerep:

Tóth János személyi edző az egészségtudatosság fontosságára hívta fel a figyelmet. Kihangsúlyozta, hogy „testünk és szellemünk egészségben tartása elengedhetetlen”. Ezért a mozgás és a táplálkozás együttes tudatosítása a legfontosabb, de mint az élet minden területén, itt is a lényeg a szeretet. Mindegy, hogy milyen mozgásformát választunk, a lényeg, hogy élvezzük amit csinálunk, és lépésről lépésre haladjunk a célunk felé.

Rövid szünet után Grunda Marcell előadása következett. Az alig 30 éves Marcell papi családból származik, és noha ő maga nem választotta ezt a hivatást, életének meghatározó pillérei Isten, a család, illetve a haza. Ezen elemek köré szervezte előadását is. Isten, mint az élet értelme a legfontosabb az életünkben, „tulajdonképpen egy életmód tanácsadó”. Az egyház pedig az a közeg, amin keresztül az alapvető jelentőséggel bíró eszméket megkapjuk, például a családi élettel kapcsolatban. Ahol Isten van, ott összetartó család is van, mégpedig itthon, Magyarországon. Több évet élt ő is külföldön, de hazaköltözött, mert számára a „pénz nem minden”, és a magyar kultúra szeretete örökké megmarad.

Soltész Ian személyiség fejlesztéssel foglalkozó szakember jelmondata: „Légy te is boldogság milliárdos!”. Előadásában az önismeret 15 törvényét ismertette a közönséggel. Több, a fiatalokat jelenleg is foglalkoztató kérdéskört tárgyalt ezzel kapcsolatban, például a felelősségvállalás, az önszeretet, a társaság, a figyelem, a célok és a hála témakörében.

A napot két egyetemista előadása zárta. Balogh Boglárka és Beri Ilona mindketten a Roma Szakkollégium lakói, és a Népegészségügyi kar hallgatói. Saját élettörténetüket hallgathattuk meg, azt, hogy miként sikerült saját erejükből eljutni az egyetemig, megküzdve minden nehézséggel, hiszen „Ha akarod, van lehetőséged!”.

Úgy gondolom, hogy egy nagyon érdekes, tanulságos, értékekkel teli délelőttöt tölthettünk együtt, ahol tanulóink valóban személyes példákból meríthettek erőt mindennapjaikhoz, és hasznos útravalót kaphattak az elkövetkezendő időszakra.

A programon készült képek itt láthatók: https://bit.ly/2Dbjjl9

Tags: ,
Menü