Szakmai kiránduláson a Pénzügyesek

„Gyakorlat teszi a mestert”. Ennek a gyakran ismételt, de mégsem elcsépelt közmondásnak a mindennapokba való átültetése keretében a kisvárdai 13. Pénzügyi-számviteli ügyintéző osztály egy szakmai kiránduláson vett részt 2018. november 15-én.

Egy közeli település Önkormányzati Hivatalának mindennapi életébe, működésébe tekinthettek be, fókuszálva a gazdasági-pénzügyi tevékenységekre. A diákok megismerhették azon folyamatokat a gyakorlatban, melyekkel tanulmányaik során elméletben már találkoztak.

Az osztály tagjai érdeklődéssel, bár némi ijedelemmel figyelték, hogyan zajlik a mindennapi gazdasági-pénzügyi működés, milyen felelősségteljes feladatok várnak rájuk jövendő szakmájukban.

Az általános tájékoztató, a nagyszámú, mindennap elvégzendő pénzügyi feladat ismertetése után diákjaink lehetőséget kaptak arra, hogy a gépek előtt, a helyi ügyintézők hathatós közreműködésével kipróbálhassák a gazdasági-pénzügyi folyamatok elvégzését a gyakorlatban. Ennek keretében tesztelhették magukat a könyvelés, a különböző pénztári folyamatok elvégzésében. Megismerhették a számlakivonatok feldolgozásának rendszerét, a nyilvántartások vezetését, a felügyeleti szervek felé teljesítendő elszámolások, listák előállításának metódusát, kiemelt figyelmet fordítva a határidők szigorú betartására.

Megvizsgálhatták a pénzügyi nyitáshoz-záráshoz kapcsolódó folyamatokat, az előállítandó dokumentumokat.

A szakmai ismeretek megszerzésén túl a kirándulás közösségformáló erővel is bírt. Hozzájárult az amúgy is jó osztályközösség még egységesebbé kovácsolásához a közös élmények, közös tapasztalatok megszerzése által.

Ez az első szakmai kirándulás reményeink szerint nem az utolsó volt, a későbbiek során szeretnénk diákjaink számára további lehetőséget teremteni a gyakorlati szakmai ismeretek megszerzésére.

Borkuné Gubik Éva, osztályfőnök, szaktanár

A kiránduláson készült képek itt láthatók: https://bit.ly/2AQyJcL

Tags: ,
Menü