Látogatás a vámhivatalnál

A Szent Bazil debreceni telephelyének végzős vám-, jövedéki-és termékdíj ügyintéző szakos diákjai április 8-án tanulmányi látogatást tettek a NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó-és Vámigazgatóságán, az egyszerűség kedvéért a vámhivatalnál.

A mostani látogatás egy már szinte hagyománynak tekinthető sorozat része. Iskolánk –ideértve a jogelőd Telegdi Kata Szakközépiskolát is- tanulói már több éve lehetőséget kapnak erre, ezzel téve pontot az i-re: röviddel tanulmányaik befejezése előtt az elmúlt két tanévben szerzett elméleti ismereteiket erősítik meg a gyakorló szakemberektől hallott tájékoztatókkal, bemutatókkal.  Idén sem volt ez másként.

A tanulmányi látogatás a jövedéki szakterület bemutatásával kezdődött, szó esett a térségben jellemző elkövetési módokról, a jövedéki eljárásban lefoglalt áruk kezeléséről, nyilvántartásáról, megsemmisítéséről és a jogsértő cselekmények szankcióiról.

A vám szakterület bemutatása kitért a vámhatóság-ügyfél kapcsolattartás rendszerére, a várható fejlesztési irányokra, az elektronikus rendszerekre általánosságban és az elektronizálás perspektíváira. Szemléletes előadás világított rá a vámtarifa ismeretének fontosságára, ezen keresztül a származási szabályok alkalmazására, segítségül hívva a TARIC rendszert. Az előadó konkrét példákkal illusztrálta, hogy a fizetendő vám meghatározása szempontjából mennyire fontos az áruk származási helyének pontos meghatározása.

Tájékoztatást kaptak dákjaink a környezetvédelmi termékdíj és hulladékgazdálkodás gyakorlati vámhivatali feladatairól. Informálódtak az unión belüli árumozgást figyelő és ellenőrző EKÁER rendszer fontosságáról, illetve annak az adócsalások megelőzésében és visszaszorításában játszott szerepéről.

A programot a mobil ellenőrző csoport által tartott –nagy sikerű- technikai bemutató zárta.

Ezúttal is köszönjük a vámhatóság minden érintett munkatársának, hogy felkészülésükkel, előadásaikkal és bemutatóikkal közreműködtek abban, hogy az iskolánkból kikerülő diákok még tartalmasabb szakmai útravalót kapjanak.

Tags: , ,
Menü