Látássérültek látogatása debreceni iskolánkban

Az a megtiszteltetés érte kis közösségünket-a 13. évfolyamos Kisgyermekgondozó, – nevelő osztályt- hogy a debreceni Fehérbot Alapítvány részéről, 2019 decemberében, látássérültek és lelkes segítőik érkeztek hozzánk, vendégként.

Látogatásuk célja  a fogyatékosság ezen fajtájának bemutatása volt, „testközelből”,  annak minden nehézségével, számunkra-látók számára-elképzelhetetlen, hétköznapi bonyodalmával.

Az egyik vendég kisgyermekes apukaként osztotta meg velünk a gyermekgondozás és nevelés mindennapos bonyodalmait, fantasztikus humorral fűszerezve. A beszámolóját hallgatva a látássérültségéről el is felejtkezhettünk néhány pillanatra, annyira magától értetődő módon beszélt a kisgyermekkel kapcsolatos teendők elvégzéséről és azokról a – látókat is sokszor nehéz helyzet elé állító- szituációkról, amelyek egy gyermeket nevelő családban is nap mint nap előfordulhatnak.

A fiatalembert segítő társa, egy labrador is elkísérte, aki a Sunny nevet viseli. A segítő kutya mérhetetlen türelemmel és fegyelemmel volt jelen az előadáson.

Hasznos és tanulságos történeteket hallottunk a sokszor segítő szándéknak szánt, ugyanakkor a látássérültek számára inkább hátráltató beavatkozásokról, látók részéről.

Megismerhettünk olyan eszközöket, amelyek a látássérült társaink mindennapjait teszik könnyebbé.(pld. beszélő telefon, színfelismerő készülék, jelzéssel ellátott mérőszalag és centi, fényérzékelő készülék….)

A beszélgetést követően mindannyian úgy éreztük, hogy látóként felbecsülhetetlen kincsnek vagyunk a birtokában, amelyet minden áron óvnunk és vigyáznunk kell.

Néhány kép az eseményről itt látható: https://bit.ly/34J6mt8

Tags: , ,
Menü