Méltóság napja Debrecenben

” Az élet tükröt tart cselekedeteidnek, azt adja vissza neked, amit te másoknak nyújtasz.  Az élet nem véletlenek sorozata, hanem tetteidet tükrözi„

Hazánkban 1991-ben jelent meg a hospice szemléletű ellátás. Életük utolsó szakaszában lévő betegeknek segít és ennek megfelelően az életminőségük javítását tűzte ki célul. A gondoskodás nem csupán a beteg testi, hanem lelki, szociális, valamint a hozzátartozók segítésére is kiterjed.

A Hospice Alapítvány 2007-ben Budapesten és Debrecenben „Méltóság mezeje” elnevezésű programot indított, melynek jelképe a sárga nárcisz lett.

Az eredeti program Skóciából indult ki, de a Magyar Hospice Alapítvány a Lengyelországi krakkói modellt vette át.

A hospice a súlyos betegségük végstádiumában levő, elsősorban daganatos betegek humánus, összetett ellátását jelenti multidiszciplináris csoport segítségével. Az ellátás célja a betegek életminőségének javítása: testi és lelki szenvedéseik enyhítése, fizikai és szellemi aktivitásuk támogatása, valamint a hozzátartozók segítése a betegség és a gyász terheinek viselésében.

A debreceni hospice-tevékenység támogatására 2015-ben jött létre a Debreceni Hospice Ház Alapítvány. Debrecenben és Hajdú Bihar megyében elindított Méltóság mezeje szemléletformáló program a gondoskodásra nevelést tűzte zászlajára és azt hangsúlyozza, hogy az élet minden perce értékes.

Ennek a programnak lett részese iskolánk is ettől az évtől a debreceni 13. évfolyamos Kisgyermekgondozó, -nevelő osztály által. A nap során az elmúlásról szóló költemények hangzottak el valamint témájában ide illő filmet néztünk meg, amelyet közösen megbeszéltünk. Ennek kapcsán mindenki felidézte, hogy eddigi élete során milyen módom került kapcsolatba az elmúlással, a gyásszal, a halállal. A program szimbólumává vált sárga nárciszt is elkészítettük és az öltözetünk is egységesen sárga színű volt.

Terveink szerint minden év november 08-án szeretnénk méltóképpen részt vállalni a programban.

Néhány kép itt látható: https://bit.ly/395areC

Tags: , ,
Menü