A felhők fölött mindig süt a nap

folder_openHírek, Nyíregyházi Tagintézmény

A Szent Bazil Görögkatolikus Középiskola nyíregyházi iskolájának tanulói a Gyermekekért, a fiatalokért és a családokért közhasznú egyesület: Az élmények élménye! pályázatának keretében január hónapban bepillanthattak az élet napos és kevésbé napos odalába is. 

Elsőként a 9. évfolyamos szépészeti és turizmus-vendéglátás ágazati tanulók a Nyíregyházi Állatparkba látogattak, ahol az órákon keresztül tartó programon kinti és benti helyszíneket bejárva mind a hat földrész jellegzetes állatfajaival találkozhattak.  A hideg ellenére szívmelengető élményben volt részük diákoknak és az őket kísérő pedagógusoknak egyaránt. 

Az idősebb diákok sem maradtak ki a jóból, a 14. kozmetikusoknak a Selfie Museumban volt lehetőségük a szebbnél szebb, érdekesebbnél érdekesebb, vagányabbnál vagányabb díszletek között fotózkodni.  A közös élmény közösségteremtő ereje még jobban összekovácsolta a barátokat illetve összehozta a távolabbi kapcsolatban lévő osztálytársakat is.

Az életben negatív „élmények” is érhetnek bennünket, ezekkel is szembesültek bazilosaink, amikor a Nyíregyházi Rendőrkapitányság „vendégszeretetét élvezték”. A „rendőrbácsik” igyekeztek tudatosítani bennük döntéseik fontosságát, hiszen ha sorozatosan rossz döntéseket hoz valaki (rossz társaságban keveredik, iszik, drogozik), annak komoly következményei lehetnek, amely egész életükre kihathat. A látogatás célja ennek megelőzése volt. 

Az Oltalom Hajléktalan Szállón is hasonló hatások érték diákjainkat. Az intézményvezető tájékoztatója után volt lehetőségük néhány lakóval beszélgetni, akik személyes sorsukkal nagy hatást gyakoroltak rájuk. Sorsuk alakulásában nem a körülményeket, hanem saját magukat okolták, amiért hajléktalanokká váltak.  Ám szavaikból nem az elkeseredettség, kilátástalanság sugárzott, hanem a remény, mivel az élet szép, mindig van miért élni, „a felhők fölött mindig süt a nap”.

Tags: ,
Menü