A Tájfutás Világnapja a nyíregyházi Szent Bazil Készségfejlesztő Iskolaegységben

2023. május 18-án Surányi Gáborral közösen szerveztük meg első alkalommal a Tájfutás Világnapját az iskolánkban. A készségfejlesztős tanulóinkat eredetileg a Flex-O tájfutó pályával szerettük volna megismerkedtetni. A Flex-O-t a svédek „találták ki”, célja, hogy a(z) (extra) kognitív támogatást igénylő emberek igényelt támogatással (kísérő) vagy a nélkül indulhassanak tájfutó versenyeken. Hazánkban leginkább értelmileg akadályozott, sérült embereken túl a tanulásban akadályozott, autista, mozgássérült, vagy más, speciális hátránnyal küzdő személyek számára kínál ez a lehetőség élményeket.
Sajnos az időjárás keresztbe húzta a tuti terveinket és a „B” lehetőséget kellett választanunk, a benti programot. Furcsa volt, mert még sosem volt sport program „benti”. Tantermi körülmények között Gabiék felállítottak egy Mátrix pályát a gyerekeknek. De mi is az a Mátrix pálya….? A Mátrix pályán egy szabályosan, 5×5-ös mátrixban, elrendezett állomásokból álló terepet építünk a résztvevőknek. A térképen bejelölt állomásokat a megfelelő sorrendben kell érinteni a térkép szerint, minél rövidebb idő alatt.
Mivel a kinti programunkhoz meghívtuk a kedves szülőket és iskolánk oktatási szakasszisztens képzésén részt vevő tanulóinkat segítőnek/kísérőnek, így elég sokan lettünk a benti programhoz, de szerencsére „sok jó ember kis helyen is elfér”. 😊
A közös bemelegítés után a gyerekek előszőr a kísérőkkel teljesítették a könnyebb/nehezebb térképeket, majd kísérők nélkül is kipróbálhatták magukat. A program végén a nyíregyházi Gyöngyössy Cukrászda jóvoltából a résztvevők zabpelyhes, étcsokis energiakarikákat és gyümölcskockákat kóstolhattak.
Köszönöm a közös projektet a készségfejlesztő osztályainknak, a kedves szülőknek, az oktatási szakasszisztens képzésen hallgatóknak, Surányi Gabinak, a nyíregyházi Denevér Barlangkutató és Szabadidősport Egyesület vezetőjének, illetve a Gyöngyössy Cukrászda vezetőjének!

Csernák Anita
Testnevelő tanár

Tags: , ,
Menü