A Magyar Parasport Napja a nyíregyházi Szent Bazilban

folder_openHírek, Nyíregyházi Tagintézmény

2. alkalommal rendeztük meg 2 osztály – készségfejlesztő, 9. turizmus-vendéglátás ágazat – részvételével a Magyar Parasport Napját iskolánkban.
A program első felében az osztályom (9. vendéglátás) egy érzékenyítő foglalkozás keretében ismerkedhettek meg közelebbről a készségfejlesztős tanulóink életéről, minden napjairól, és magáról a fogalomról, hogy mit jelent a „középsúlyos, értelmi fogyatékos” kifejezés.
Sport tevékenység:
Szerettem volna valami nagyobb ötlettel előállni a tavalyi program után, így Nagy Eszter készségfejlesztős osztályfőnökkel ötletelve kitaláltunk egy amőba játékot, megbolondítva egy akadályversennyel.
Az amőba pályát 16 db hullahopp karikából raktuk ki, 4×4-es alakzatban, a pálya elé pedig 2 sorban kihelyeztem sárga és narancssárga bójákat. A legutolsó bója és az amőba pálya közé pedig sárga és narancssárga jelölő mezeket helyeztem ki; a mezek szimbolizálták a ’O’ és ’X’ helyeit.
Gyors bemelegítés után számozással 2 vegyes csapatba osztottam a gyerekeket, így jobban elősegítve a közös munkát és a sportszerűséget.
Az akadályverseny feladatait úgy állítottam össze, hogy mindenkinek érthető és teljesíthető legyen; sima szlalomfutás, pókjárás, rákjárás, fókajárás, labdavezetés kézzel és lábbal, egy lábon ugrálás, zsákban ugrálás, könyvhordás fejtetőn…stb. Az akadályverseny végén az válaszolt Eszter találós kérdésére, aki hamarabb oda ért az amőba pályához. A kérdésekre a csapatok tagjai is válaszolhattak. A helyes válasz után a jelölő mezt úgy kellett lepakolniuk a tanulóknak, hogy minél hamarabb amőbája legyen az egyik csapatnak.
A program végén a tanulók oklevélben részesültek.
Célom az iskolán belüli közösségépítés, az egymás elfogadása és segítése, egymás megismerése, a fair play népszerűsítése és az örömszerzés volt.
Jó hangulatban telt a mai nap délelőttje, szerencsét hoztak a kettes számok és úgy gondolom, a kitűzött célokat elértük, közösen.
Köszönöm a kollégáknak a segítséget, hálás vagyok nekik! Nélkülük nem jött volna létre ez a mai nap.

Csernák Anita
Testnevelés-földrajz szakos tanár


Tags: ,
Menü