Parasport élménynap 2023

Idén is, országos szinten rendezték meg az oktatási intézmények a FODISZ által kezdeményezett parasportnapot, melyhez iskolánk, a nyíregyházi Szent Bazil Görögkatolikus Középiskola 3. alkalommal csatlakozott, 2023. 02. 22-én. Ezen a napon országszerte integrált sportprogramokat szerveznek, lerombolva fogyatékos és ép emberek között a falakat.
Először „kicsiben” gondolkodtam, aztán a készségfejlesztős kolléganőimmel együtt ötleteltünk, majd pár hetes szervezést követően megszületett a Parasport „élménynap” 2023.
Szerettem volna egy olyan programot, ahol több sportág mozgásanyagát, eszközeit is ki tudják próbálni a készségfejlesztős tanulóink, kvázi mint egy sportágválasztós vagy egy sportági ötpróba programon.
Az ötletünkhöz segítségül hívtam Pázmány Viktóriát, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnökségi tagját és egyetemi hallgatókból álló önkéntes csapatát, valamint Surányi Gábort, a Denevér Barlangkutató és Szabadidősport Egyesület vezetőjét.
A programot egy közös bemelegítéssel kezdtük, majd a tanulóink párokba rendeződve egy 5 állomásos menetlevelet kaptak. Az állomásokon különböző sportmozgásokat próbálhattak ki a gyerekek: kosárlabda, floorball, pingpong, a tájfutás egyik típusa, illetve edzőtermi eszközök kipróbálása. Majd ezt követően az egyetemi hallgatók egy egészségfejlesztő foglalkozással készültek, ahol az egészséges és egészségtelen alapanyagainkból egy interaktív, táplálkozással kapcsolatos órát tartottak, melynek végén a tanulóink konyhai kisegítő szakmai modulhoz kapcsolódóan gyümölcssalátát készítettek, melyet a program résztvevői közösen fogyasztottak el. A program zárásaként mindenkinek névre szóló emléklapot adtam át.
Tartalmas, élményben gazdag napon lehetünk túl. És örülök, mert lehetőségeinkhez mérten igyekszünk tágítani a gyerekek és a szülők ismeretségeit különböző sportolási és kulturális lehetőségekről, városszerte. A „zárt”, már jól ismert közegünk falai közül fokozatosan lépünk ki az ismeretlen, mégis izgalmas világ felé!

Köszönöm szépen Mindenki munkáját!

Csernák Anita Testnevelő tanár

Nyíregyháza – Készségfejlesztő iskola – Bemutatkozás

Tags: , ,
Menü