Értékeljük a bennünk rejlő különbözőségeket

A 13. évfolyamos Kisgyermekgondozó, – nevelő osztállyal a Debreceni Szociális Szolgáltató Központ Fogyatékosokat Ellátó Intézményében jártunk, 2019. február 25-én, nem csak intézménylátogatás céljából.

Pedagógiai szakmai nyílt hetet szervezett az intézmény, amelynek keretében lehetőségünk volt – előzetes regisztrációt követően-betekintést nyerni az intézmény által foglalkoztatott fejlesztő szakemberek munkájába, foglalkozásaiba.

Bár első alkalommal szervezték a nyílt hetet, nagyon népszerűnek bizonyult, több mint 80 résztvevő jelezte látogatási szándékát.

A választható foglalkozások köre meglehetősen széles volt, egyéni és csoportos formában zajlottak.

Részt vehettünk rehabilitációs mozgásfejlesztésen, művészetterápiás foglalkozáson, gyógytornán, zenei élményt nyújtó foglalkozáson továbbá képességfejlesztő és személyiségfejlesztő órákon valamint sor került praktikus gyakorlati programokra is.

A látogatókat 3-4 fős csoportokra osztották, majd szervezetten, egymást váltva a különböző helyszíneken és foglalkozásokon, betekintést nyerhettünk a fejlesztő pedagógusok, gyógymasszőrök, mozgásterapeuták, mentálhigiénés szakemberek munkájába.

Remek alkalom volt a nyílt hét többek között arra is, hogy az intézmény megismerésén túl, alkalmunk nyílott az ellátottakkal és a szakemberekkel is közelebbi kapcsolatot kialakítani. Választ kaptunk számtalan felmerülő szakmai és pusztán csak érdeklődő kérdésre, ami még közelebb vitt bennünket a fogyatékkal élő emberek és a velük foglalkozó, fáradságot és türelmetlenséget nem ismerő szakemberek világához.

Úgy véljük, hogy a nyílt hét tökéletesen elérte célját, ami többek között az érzékenyítés és a fogyatékosság, mint állapot és nem, mint betegség megismerése volt.

Ehhez nagyban hozzájárult a remek szervezés és a szakmai team elkötelezett és lelkes szervezése, munkája, amit ottlétünk alatt folyamatosan tapasztaltunk.

A DSZSZK intézményt bemutató szórólapján szereplő idézet hitelesen tükrözi a szakemberek hitvallását:

„Úgy érezzük, hogy amit, teszünk, csak egy csepp a tengerben. Anélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb volna a tenger.” (Kalkuttai Teréz anya)

 A tanulók kezdeti vegyes érzelmei – amelyek közé keveredett félelem és kíváncsiság is-, pozitív irányban változtak a nyílt napot követően. Amennyiben a jövőben lesz lehetőségünk visszatérni az intézménybe, mindenképpen élni fogunk vele.

Kocsárdiné Juhász Zsuzsanna, szaktanár

Tags: , ,
Menü