„Ami igazán fontos, az a szemnek láthatatlan”

Iskolánk nyíregyházi tagintézményének pedagógiai programja is tartalmazza és feladatként is kitűzi, a toleranciára, mások és a másság elfogadására, a segítő-, és támogató magatartásra történő nevelést, érzékenyítést.

Ebben segítséget nyújtanak társszervek is, akikkel az iskolánk kapcsolatban áll, hogy minél hitelesebben tudjuk bemutatni a tanulóinknak azokat az eseteket is, amivel a hétköznapjaikban nem, vagy csak ritkán találkozhatnak.

2019.03.18-án a Vakok és Gyengénlátók SZ-SZ-B Megyei Egyesülete segítségével „Érzékenyítő napot” tartottunk, ahol az egyesület két tagja előadást tartott a vakság és gyengén látás típusairól, kialakulásáról, okozó tényezőiről.  Érdekes eszközöket mutattak be, amelyek segítik a nem látók mindennapjait a közlekedésben és a hétköznapi élet egyéb területein, hogy minél teljesebb életet élhessenek, és könnyebben be tudjanak illeszkedni a rohanó hétköznapokba, és a munkavégzésbe.

A tanulóink ki is próbálhatták a beszélő órát, az olvasógépet, a színfelismerőt, és más eszközöket. Legnagyobb meglepetést mégis a fehér bottal való közlekedés és a szimulációs szemüvegek kipróbálása okozta. Megtapasztalhatták, hogy mennyire megnehezíti a látás hiánya a mindennapi életet.

Kisgyermek nevelő és gondozó és gyakorló ápoló tanulóink a tananyaghoz kapcsolódóan még több információhoz juthattak, és várhatóan empatikusabb lesz a segítségnyújtásuk, ha hasonló fogyatékossággal élő emberrel kerülnek közvetlen kapcsolatba.

Jeney Zoltán, tanár

Néhány kép a programról itt látható: http://bit.ly/2JU2HDs

Tags: ,
Menü